Vad är dyspraxi?

dyspraxi är ett tillstånd, i allmänhet som förekommer i den tidiga barndomen, som påverkar motoriken. Ibland kan dyspraxi bero på traumatiska hjärnskador, men i de flesta fall är orsaken okänd. Specifik statistik över hur många människor drabbas av dyspraxi är svåra att hitta eftersom sjukdomen är ofta oupptäckta. Uppskattningarna varierar från 2% till 10% av befolkningen. Män utgör ungefär 70-80% av de diagnostiserade fallen.

dyspraxi påverkar många aspekter av utveckling och lärande. Hos spädbarn, till tveksamhet krypa, svårt lära sig att använda koppar och redskap, och promenader förseningar kan innebära tidiga symtom på dyspraxi. Men eftersom varje barn är unikt, får försenad utveckling inte noteras.

När barnet åldrar, andra aspekter av dyspraxi utvecklas. Barn kan vara överkänsliga mot kläder eller borsta tänderna eller håret. Att skriva är mycket svårt. Peer relationer är ofta förkrympta på grund av tvångstankar eller paranoida beteenden. Andra ofta pekar ut dyspraxic barn i skolmiljö, vilket kan leda till en livstid av ensamhet.

dessutom att hålla fokus i klassrummet är en utmaning för dyspraxi drabbade. Men mest markant är den tendens till klumpighet. Dyspraxi, vid en tid var märkt "klumpiga barn"-syndromet. Lyckligtvis har detta begrepp till stor del tagits bort, eftersom den endast bidrar till den sociala stigmat dyspraxic barn kan utsättas för.

Eftersom både fin och grov motorik påverkas dyspraxic barn har svårigheter i tävlingsidrott, lära sig att cykla, och navigera genom upptagen offentliga forum som galleriorna eller skolgårdar. Att lära sig att knyta skor eller klänning lätt kan också påverkas. Dessa färdigheter, som verkar så svårt att uppnå för ett barn med dessa förutsättningar, anledning att öka frustration för barnet. Odiagnostiserade barn kan agera ut och visa omognad i sociala sammanhang.

Dyspraxic barn ofta anklagas för att inte försöka, men i själva verket är de ofta försöker väldigt hårt. De är ganska intelligent, och fullt kapabel att förstå att trots sitt yttersta, är deras arbete inte kan jämföras med det arbete som andra barn. Dålig organisationsförmåga, svårigheter med stavning och mödosam skriva öka frustrationen i dyspraxic barn och kan leda till stora depression. Dyspraxi är även kopplat till ADHD, vilket kan öka problem hemma och i skolan.

dyspraxi hos vuxna kan skapa problem med vardagliga aktiviteter och förväntningar. Driving är ofta svårt. Städning och matlagning kan vara krävande, vilket kan komma ihåg möten. Dyspraxic vuxna kan också ha svårt att kontrollera tonhöjden och artikulation av sin röst och kan lätt missförstås av andra. Behålla ett arbete kan vara en av de mest beskatta häck, som kan orsaka stora frustration och depression.

Tidig diagnos av dyspraxi är nyckeln till att hjälpa både barn och vuxna hantera detta tillstånd. Neurologer diagnostisera dyspraxi genom att studera historia utveckling och fysiska historia, och genom att utföra lärande tester. Eftersom dyspraxi innebär inte brist på intelligens, kan de som utvecklas färdigheter att klara vara mycket framgångsrik senare i livet. Tidiga åtgärder innefattar arbetsterapi för att hantera koordination, talterapi och eventuellt spela terapi för barn, eller traditionell behandling för vuxna. Föräldraskap det dyspraxic barnet kräver mycket tålamod och förståelse.

Dyspraxic vuxna som förstår och kan kommunicera med arbetsgivare och vänner om deras tillstånd ofta leva ett normalt liv och har produktiva och tillfredsställande jobb och relationer. Men om diagnos förrän i vuxen ålder, den långa bördan av socialt stigma och känslan av misslyckande kan kräva behandling innan projektet är framgångsrikt. Många stödgrupper finns för både vuxna och barn att hjälpa till att klara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.