Vad är Veganism?

Veganism är en livsstil som har funnits sedan tidernas begynnelse. Veganer äter inga animaliska produkter, men honung är ibland ett undantag. Dessa val görs för någon av flera skäl, bland annat hälsa, förbättra miljön, moraliska skäl, eller till och med enkel smak. Veganism ses ibland som ett hot av dem som äter kött, på samma sätt som att homosexualitet ses som ett hot av vissa heterosexuella.

Det finns massor av argument som används till förmån för veganism. Många vetenskapliga studier har visat att en stark vegetarisk kost är bland de bästa för kroppen. Våra förfäder åt främst rötter och bär eftersom det inte var lätt att fånga färskt kött varje dag. En del antropologer tror att köttätande tidigare en gång varje-par-veckor aktivitet för vår art.

Vår långa tarmkanal är annorlunda än den korta tarmkanal av djur med en kött-tung diet. På grund av längden på våra tarmar, det finns mer tid för det kött som går dåligt innan det lämnar kroppen. Historiskt sett har kött varit smittbärare av sjukdomar och matförgiftning, medan grönsaker är skyldiga mycket mindre ofta.

Ur moralisk synvinkel, tar veganism invändningar mot bruket av fabriken jordbruk, där miljontals djur hålls i trånga eller unhygenic kvartal under flera år. Äggläggande höns, till exempel, är förpackade i hundratusentals i små burar där de kan knappt röra sig. Eftersom sådana närhet kan orsaka kycklingar att få aggressiv, är det standardförfarande att ta bort topparna på näbben vid födseln med ett smärtsamt skäranordning. De klippta näbbar kan bli smittad och leda till hemska sjukdomar.

Många miljövänner är veganer, trots att en miljöaktivist är på inget sätt ett nödvändigt krav för att välja väg veganism. Eftersom djuren måste utfodras stora mängder gräs för att växa till slakt ålder, de är en ineffektiv näringskälla för människor. Om marken används för odling av gräs för djuren istället för att odla grödor som människor kan äta direkt, skulle det kunna utnyttjas mycket mer effektivt. Av dessa skäl, många neutrala futurister-inte bara karriär miljövänner-tror att mänskligheten som helhet så småningom kommer att behöva ges vegetarianism eller veganism bara att överleva.

Människor kan vara väldigt noga med vad de äter. Som ett resultat av dem som utövar veganism tenderar att förespråka starkt, ibland till en offensiv militaristiska utsträckning. Omvänt har vissa förespråkare för köttätande ge sig in på personliga kampanjer för att misskreditera eller helt enkelt att förolämpa så många veganer och vegetarianer som möjligt. Debattera olika förtjänster eller brister av veganism kan leda till heta diskussioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.