Vad är Rhinology?

Rhinology är en medicinsk disciplin som brukar betraktas som en specialitet inom öron, näsa och hals medicin. Framför allt är rhinology studiet av hälsofrågor som kan påverka den struktur och funktion av näsan. Disciplinen behandlar även behandling dessa frågor, och sträcker sig från användningen av antibiotika för att behandla infektionen till kirurgiska tekniker för att korrigera avvikelser i någon form.

sjukvårdspersonal som är specialiserad på behandling av näsan normalt kallas en rhinologist . Som de flesta läkare, rhinologists få särskild utbildning som gör det möjligt att korrekt diagnostisera och behandla alla sorters åkommor. Detta innefattar att kartlägga och avlägsna tumörer, diagnostisera allergier som orsakar svullnad i näsgångarna, och även att använda kirurgi för att korrigera skador som ägde rum under loppet av en olycka.

En läkare eller sjuksköterska som tillhandahåller rhinologic vård anses ibland vara en specialist inom öron. Det är dock rhinology något vidare, i den meningen att den rhinologist sannolikt också ha goda kunskaper i behandling av hälsofrågor som uppstår i det allmänna området i näsan. Till exempel kan detta omfatta behandling av tårkanalerna som blockeras eller opereras bort en tumör som ökat trycket på området direkt under näsan. På grund av omfattningen av berörda praxis, till exempel underkategorier för öron-rhinology och halssjukdomar rhinology har utvecklats.

Den exakta ursprung rhinology är okända. Men många historiker anser att studien och behandling av näsan kan spåras tillbaka till antikens Egypten. Oavsett när denna typ av medicinsk disciplin började växa fram, kan det inte finnas någon tvekan om att den 20-talet såg en betydande ökning av förmågan att korrekt diagnostisera och behandla sjukdomar som har samband med näsan och näsan.

avsevärda framsteg i rhinology har inkluderat en bättre förståelse för funktionen av näsan och hur dessa funktioner samverka med det omgivande vävnader och organ. Samtidigt har denna disciplin sett också skapandet av ett större antal läkemedel som kan användas för att effektivt hantera många frågor som inflammation och infektion. Kirurgiska ingrepp har också tagits fram som är mindre invasiva, vilket gör återvinning från rhinology operation mycket lättare för en patient. Många förhållanden kan nu behandlas med titthålskirurgi, en form av endoskopi som producerar mindre smärta för patienten och kräver väldigt lite i vägen för återhämtningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.