Vad är Kataplexi?

Kataplexi är en neurologisk sjukdom som gör att människor förlorar muskeltonus och styrka för en kort tid, vanligtvis som svar på en känslomässig stimulans som rädsla, ilska, skratt eller förvåning. Detta tillstånd är ofta förknippas med narkolepsi, en allvarlig sömnstörning, och är i själva verket vara en av de utmärkande tecken på narkolepsi, men kataplexi kan förekomma självständigt också. Det är viktigt att söka behandling för kataplexi, eftersom det kan vara farligt.

Omfattningen av förlust av muskelstyrka i kataplexi varierar. Vissa patienter faktiskt kollaps, och deras vitala blivit så oregelbundna att de är svåra att upptäcka. I andra fall, människor känner sig helt enkelt svag, och deras käkar och ben kan gå slack för ett ögonblick. När kataplexi förknippas med sömnighet under dagen, hallucinationer och problem med REM-sömn är det vanligtvis ett tecken på narkolepsi.

Under ett anfall av kataplexi, är det vanligt att visionen att bli suddiga, men andra sinnen kan förbli intakt. De flesta människor, till exempel, hör mycket väl, och känslan beröring, även om de kanske inte kan svara eftersom deras röster sluddrigt eller för att deras muskler har blivit ett effektivt sätt förlamad för ett ögonblick. Det är en bra idé att vara medveten om detta om du är runt någon som lider av kataplexi, under en kollaps, tala i en lugnande ton och förklara vad som händer kan vara mycket uppskattat, även om patienten inte kan uttrycka det.

Även "plexis" betyder "beslag" på grekiska, kataplexi är inte ett anfall, och det är inte farlig i sig. Men om en attack av kataplexi som händer vid en olämplig tidpunkt, t. ex. när någon kör, kan det vara ett problem. Kataplexi kan också orsaka social förlägenhet, och det kan få folk att tveka att umgås och gå ut. Tendensen att upphäva känslor kan uppstå till följd av insikten att kataplexi är i samband med extrema känslor, som kan vara psykiskt sjuka.

Flera läkemedel kan användas för att behandla kataplexi, och detta villkor är vanligen behandlas separat från narkolepsi. Ibland kan det ta flera mediciner och dosjustering av att hitta rätt medicin för kataplexi, och även om detta kan vara frustrerande, är den ökade friheten efteråt väl värt det, i ögonen hos många patienter. Under pågående behandling av kataplexi, är det vanligt att behandlas för narkolepsi också, och ibland narkolepsi behandling kan orsaka en förbättring av kataplexi symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.