Vad är Hypotoni?

Hypotoni är en medicinsk term som används för att beskriva minskad muskeltonus. Personer med hypotoni har begränsat motstånd mot rörelsen, som orsakar deras kroppar blir mjuka och diskett. I ett klassiskt exempel på hypotoni, ett spädbarn lyfts från armhålor glider ur förälderns händer, därför att hans eller hennes armar inte har tillräckligt med muskler tonen för barnet att hålla sig upp. Detta tillstånd sker oftast inom ramen för annat medicinskt tillstånd, men det kan också finnas på egen hand.

De flesta fall av hypotoni uppträda hos spädbarn, även om avsaknaden av muskeltonus kan uppträda när som helst i livet. Villkoret kan vara resultatet av en medfödd sjukdom som Tay-Sachs eller muskeldystrofi, eller en förvärvad villkor, såsom rakit, hypotyreos, eller encefalit. I samtliga fall, armar och ben utgör minimalt motstånd när de dras in i böjd ställning, och att patienten inte till fullo flex hans eller hennes lemmar.

Det kan vara svårt att begränsa orsaken till hypotoni, speciellt hos unga patienter. I vissa fall återspeglar en neurologisk problem som kan uppstå var som helst i hjärnan eller ryggmärgen, men det kan också orsakas av en myopati, ett problem med muskler själva. I de fall där orsaken inte är uppenbar, får tillstånd att kallas "benign medfödda hypotoni," men i själva verket hypotoni inte alltid är godartad karaktär.

Personer med hypotoni upplever dålig muskelkontroll, och de kan har svårt att tugga, svälja och tala. Villkoret kan vara allvarliga nog för att hindra patienten från att gå och delta i andra fysiska aktiviteter, och det kan bli gradvis sämre med tiden om patienten inte ges adekvat understödjande behandling.

När en patient får diagnosen hypotoni, kommer en läkare brukar rekommendera att ha hört en neurolog, tillsammans med andra specialister som kan begränsa orsaken till tillståndet och erbjuda rekommendationer behandling. Hypotoni kan inte botas, men det är möjligt att använda fysisk terapi för att hjälpa patienten hantera och utveckla färdigheter som kan hjälpa honom eller henne oberoende liv. Det kan också vara möjligt att göra förbättringar i muskeltonus med behandling som kommer att hjälpa patienten ha ett mer aktivt liv.

Om någon utvecklar en plötslig förlust av muskeltonus, han eller hon bör vidtas till läkaren för medicinsk behandling, eftersom förlust av muskeltonus vanligtvis avspeglar ett underliggande medicinskt problem. Detta gäller särskilt när det gäller spädbarn, eftersom spädbarn inte kan kommunicera med sina föräldrar om de symptom de upplever, vilket innebär att föräldrarna måste vara uppmärksamma på symtom som de följa i sina barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.