Vad är Hyposmia?

Hyposmia är ett tillstånd där en person upplevelser en minskning eller total förlust av förmågan att lukta. Denna förlust av lukt kan komma på grund av flera hälsofaktorer, av vilka en del kan behandlas och förhindra ytterligare förlust av lukt kapacitet. Men permanent förlust av åtminstone en del av förmågan att lukten är inte ovanligt.

Det finns ett visst samband mellan hyposmia och tillstånd som kallas anosmi . Med eller luktsinne, är den enskilde inte kan upptäcka lukter, men behåller förmågan att lukta i allmänhet. Hyposmia innebar en total kompromiss av lukt-kapacitet, med oförmågan att upptäcka lukter samt en förlust av lukt.

Flera villkor kan leda till hyposmia. Allergier är en vanlig orsak till fullständig eller partiell förlust av lukt. I vissa fall, när allergi behandlas, börjar individen att uppleva ett återvunnet förmåga att känna igen vissa lukter, medan det i andra luktsinnet är permanent minskar.

Tillsammans med allergier kan hyposmia kommit till stånd på grund av någon typ av trauma mot huvudet, t. ex. i en bil olycka eller ett fall. När trauma är orsaken, kan patienten återhämta sig så småningom från det villkor, beroende på omfattningen av skadorna som ägde rum och av följderna av denna skada. Det finns dock inga garantier för att lukta på förmågan någonsin kommer helt tillbaka.

Näspolyper är en annan anledning till hyposmia. De polyper kan orsaka permanenta skador som inte återförs även när polyper opereras bort. Men att ta bort polyperna är viktigt att bevara all kvardröjande luktsinne att patienten får behålla vid tidpunkten för diagnos.

Virusinfektioner kan också leda till en tillfällig eller permanent tillstånd av hyposmia. I vissa fall varar förlusten av lukten bara så länge som smittan är aktiv. När infektionen är under kontroll, är förmågan att upptäcka lukter återställas, ibland helt. Det finns dock några exempel på virusinfektioner som tilläts fortsätta under lång tid, vilket leder till permanent förlust av luktsinnet.

Miljontals människor runt om i världen upplever hyposmia. Som forskning pågår, vissa studier visar ett möjligt samband mellan förekomsten av hyposmia och eventuell utveckling av Parkinsons sjukdom. Fler studier pågår för att avgöra om det finns tillräckliga data för att bekräfta att hyposmia i själva verket är en tidig varningssignal om Parkinsons.

Lyckligtvis när den underliggande orsaken till förlust av lukt upptäcks tidigt, det finns en god möjlighet att återhämta sig. I andra fall kan patienter lära sig att leva utan förmåga att njuta av doften av färska blommor och dofterna av deras favoriträtter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.