Vad är Gotu Kola?

gotu kola är en växtart ursprungligen från Indien, och nu växt med en frekvens större delen av Kina. Som en ört, är det ibland används i livsmedel, men vanligare tillämpning är att göra krämer, tinkturer, teer och p-piller för användning i traditionell kinesisk medicin och ayurvedisk medicin. Du kan hitta gotu kola kallas av dess vetenskapliga namn Centella asiatica eller av en mängd olika synonymer såsom asiatisk FETBLADSVÄXT, Indiska FETBLADSVÄXT, marsch FETBLADSVÄXT, Hydrocotyle eller brahmi. Du bör inte blanda ihop denna ört med kola eller cola nötter, och det bör noteras att det inte innehåller koffein och andra stimulantia.

I USA gotu kola marknadsförs som ett näringstillskott. Detta innebär att de flesta av de uttalanden om hur det fungerar, vad den gör, och om det är säkert och effektivt inte har utvärderats av den amerikanska Food and Drug Administration. Som med alla naturläkemedel eller andra naturprodukter, bör du kontrollera med en legitimerad läkare innan du tar den för att avgöra om produkten är säker för dig. Det finns en hel del anekdotiska bevis stödja några av de påståenden som görs av tillverkare av gotu kola i tinktur, komplettera, eller lotion form, men det är inte många dubbelblinda kliniska studier som visar att det fungerar.

Som en salva har gotu kola använts direkt på sår för att påskynda läkning tid och minska ärrbildning. Det anses milt antiseptisk, något antibiotikum, och eventuellt kan minska svullnad och smärta. En tillämpning av gotu kola som är vanligt, särskilt utanför USA, är dess ansökan direkt på huden hos människor som har lepra. Det verkar denna användning är lönsamt, eftersom örten tenderar att öka och stimulera produktionen av kollagen, vilket bidrar till att främja hudens läkning. Andra att hitta fördelar med att använda denna ört i en salva eller lotion form för att främja sårläkning efter operation, eller att minska de övergripande led-och muskelvärk beror på omständigheter som artrit, fibromyalgi, reumatoid artrit, och muskel-eller gemensam skada.

En del människor tar detta tillägg i muntlig form, eftersom det anses vara en mild relaxerande eller lugnande medel och kan främja mental klarhet. Det finns också myter som ligger bakom en av dess mest vanliga användningsområden, som ett komplement för att främja lång livslängd. Inga konkreta bevis finns för att stödja detta, även om ört har ibland kallad ungdomens källa. Som ett aktuellt kan det göra ett anständigt anti-aging ingrediens för huden, om det verkligen stimulerar produktionen av kollagen.

Människor som funderar på att använda gotu kola bör inte göra det om de har diabetes, eftersom det kan höja blodsockret, eller om de har högt kolesterolvärde. Vidare bör gravida eller ammande mödrar inte använda detta supplement. Det finns få belägg för effekterna av denna ört på barn, och i allmänhet, utan läkares samtycke bör gotu kola inte ges till barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.