Vad är Dysplasi?

Dysplasi kännetecknas av en onormal tillväxt av cellerna i en viss vävnad, och kan tyda på cancer i vissa fall. Ordet dysplasi kommer från det grekiska, och ungefär översatt betyder "dålig bildning. " När en dysplasi former i ett område av vävnad, och består i allmänhet av ett utökat område med omogna celler, vilket innebär att bland annat, att det finns färre mogna och friska celler som finns i området. Per definition dysplasi stannar i vävnaden där den härrör och inte sprida sig till andra vävnader eller organ. Celler som bildar en dysplasi är odifferentierade, mycket likt cellerna i en cancertumör.

En av de vanligaste sammanhang där dysplasi presenterar i den kvinnliga livmoderhalsen. Risken för en enkel dysplasi förvandlas till en cancer, vilket innebär en cancersvulst, är låga, och även om detta skulle inträffa kan det ta tio år eller mer. Det är dock viktigt att behandling föras snabbt och att alla misstänkta utväxter tas bort. I de flesta fall kommer dysplasi kommer aldrig tillbaka, och skulle ha ungefär en 50/50 chans att gå iväg på egen hand om de lämnas obehandlade. Naturligtvis är det en risk att några läkare eller patienter skulle vara villiga att ta.

Avvikande livmoderhalscancer celler är vanligtvis upptäcks tidigt som en följd av ett cellprov. Tidig upptäckt är till stor hjälp för att minska sannolikheten för att en dysplasi kommer att utvecklas till att bli cancer. Det finns vanligtvis inga symtom i början, ytterligare belysa vikten av regelbundna filmvisningar för att upptäcka eventuella problem. Miljoner kvinnor varje år utveckla cervixdysplasi, men risken kan minskas genom att undvika rökning och hög risk sexuellt beteende samt genom att konsumera en näringsrik kost som kompletteras med folsyra.

Andra, mindre vanliga typer av dysplasi finns också, bland annat fibrer dysplasi. I denna sjukdom, en fibrös, utvecklar ärr-liknande vävnad i övrigt friska benvävnad. Jämfört med friska benmassa, den är mjuk, och försvagar benet som det expanderar. Ben deformation och sprödhet kan utvecklas som den här typen av dysplasi fortskrider. De flesta fall av denna sjukdom kan ses hos patienter under 15 års ålder, och dess orsak är fortfarande okänd.

Diastrophic dysplasi är en ovanlig, medfödd sjukdom, även känd som diastrophic dvärgväxt. Denna typ av dysplasi inte är absolut en onormal tillväxt av celler, men kan innehålla någon eller alla av många olika symptom, bland annat ryggmärgsbråck, fötter klubb, missbildningar i vävnaderna i huvud och ansikte, samt avvikelser i skelett och leder i hela kroppen. Många av de förhållanden som kan uppstå som en del av denna störning kan leda till allvarliga eller livshotande komplikationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.