Vad är Causalgia?

Även känd som typ 2 Complex Regional Pain Syndrome eller CRPS, causalgia är ett sällsynt tillstånd där armar eller ben upplever en ständig känsla av värk eller brännande smärta. Tillståndet åtföljs ofta av svettningar, missfärgning av området som upplever förbränningen eller klåda och en hög grad av känslighet. Causalgia smärtan kan bli värre med tiden, och är lättare att behandla om de diagnostiseras och behandlas i ett tidigt skede.

Förutom smärta och missfärgning kan causalgia uppenbart även flera andra symtom. Det finns en märkbar förändring i graden av spik och hårväxt. Lederna infekterade delen löper risk att bli stel eller börjar inte fungerar korrekt. Förutom att bli känslig för beröring, kan temperaturen i den drabbade extremiteten ökar på ett sätt som är ungefär som en lokal feber.

Det finns ett antal faktorer som kan leda till utveckling av causalgia. Trauma till extremiteterna är oftast den bakomliggande orsaken. Det trauma kan uppstå på grund av en skada i en olycka eller en skottskada. Andra frågor kan också utlösa tillstånd, som exempelvis en infektion, frakturer på ben i extremiteten, eller ens något så enkelt som en stukad handled eller fotled. För närvarande finns det inget samförstånd mellan sjukvårdspersonal till varför causalgia kan utlösas i vissa fall men visas inte i andra.

Causalgia behandling beror ofta på vilken typ av symptom och deras svårighetsgrad. Tillämpningen av varma och kalla förpackningar till nedre eller övre extremiteterna kan ibland hjälpa till att lindra klåda och känsla av värme. Krämer som innehåller smärtstillande medel kan ibland hjälpa till att minska smärtan och hjälpa stel gemensam bli mer böjlig. Varma bad kan också vara effektiva för mindre allvarliga fall av sjukdomen.

Med mer avancerade fall kan behandling av causalgia syndrom innebär användning av sjukgymnastik för att mildra ledstelhet och förbättra utbudet av rörelse. Läkemedel för att blockera smärta kan också föreskrivits av läkaren. Ett förfarande som kallas transkutan elektrisk nervstimulering kan ibland användas för att skicka elektriska impulser genom nerverna och lindra svullnad och smärta. Det finns också ett förfarande som omfattar införandet av elektroder längs ryggraden, elektroderna kan användas för att administrera en liten explosion av strömmen, som hjälper till att slappna av stela muskler och lindra nervsmärta.

När diagnosen tidigt kan causalgia ofta hanteras med stor framgång. Det finns också en ökad möjlighet för eftergift om villkoret behandlas kort efter dess utveckling. Det är dock fall där hälsofrågan inte diagnostiseras förrän symtomen har utvecklats kan leda till skador som är mer eller mindre permanent.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.