Vad är Angiologiska?

Många människor, särskilt i USA, skulle förstå begreppet Angiologiska bättre om de visste att det är ett annat sätt att säga vaskulär medicin. Detta är en liten och välj specialitet inom det medicinska samfundet som huvudsakligen avser behandling av sjukdomar som påverkar lymfsystemet eller vener och artärer. Det är ofta klumpas ihop med kardiologi, eftersom kardiologi behandlar blodomloppet, men inte alla angiologist har tränat som en kardiolog först. Det är uppenbart dock förståelse för cirkulationssystemet: s effekter på vener och artärer är mycket viktigt.

Det kan vara ganska enkelt att förstå vissa av de villkor under vilka Angiologiska skulle bli mycket intresserad. Ateroskleros eller åderförkalkning skulle definitivt vara av intresse för angiologist. Saker som stroke och någon blodpropp i venerna eller artärerna är också viktigt. Djup ventrombos är ett annat tillstånd som kan behandlas av en Angiologiska specialist.

Särskilt när förhållandena i vener /artärer skapa ökar risken för saker som stroke eller andra former av lungembolier, är tanken med att fastställa dessa frågor först ett stort värde. Det har föreslagits att kanske en av de högstämda mål Angiologiska är att förhindra den förödelse det organ som kan uppstå om blodproppar nå hjärtat, lungorna eller hjärnan. Med tanke på den mycket påtaglig risk för ökad stroke risk med extra blodpropp eller trånga blodkärlen, behovet av att arbeta förebyggande inte kan underskattas.

Trots detta definierade behov, det finns inte så många specialister inom Angiologiska, och många människor med villkor som innebär ven eller artär kompromiss behandlas av kardiologer som kan remittera patienter till kärlkirurger. Det finns ändå inte så många utbildningsprogram som finns, men det finns nu credentialing på detta område, i exempelvis USA genom den amerikanska styrelsen för Vascular Medicine. De som på detta område har förespråkat mer, i hopp om att ytterligare utbildningsprogram kommer att resa sig och skapa mer kvalificerade läkare som kan hjälpa inte bara för att behandla sjukdomar som förekommer, utan även stöd som patienterna för att förhindra förödande villkor.

Den relativt låga tillgången till utbildning i Angiologiska betyder det kan vara svårt att hitta dessa specialister. Många arbetar i större sjukhus och patienter kan bara hitta dem om de bor i närheten av de sjukhus eller om en annan läkare hänvisar dem. Denna specialitet, särskilt i sjukhusmiljö, kommer sannolikt att ha en nära relation med vaskulära och Hjärt-kirurger, och med hjärtläkare.

Fokus i Angiologiska på förebyggande åtgärder, förutom diagnostik och behandling, hävdas ofta som en något annorlunda strategi från dem i samband specialiteter. Observably, hjärtläkare och andra vill förebygga alltför. Ändå får de inte samma holistiska /hela patienten tillvägagångssätt som är karakteristiskt för många angiologists.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.