Vad är ränder?

Ett tyg som har en lång historia av användning, fortsätter Gingham vara något som vi använder i dag. Här följer lite information om ränder, inklusive några historia av tyget och hur det används ofta.

Gingham är en tryckt eller färgat tyg som ursprungligen var avsedd att vävas in i ränder. Många tror att namnet för själva härstammar från italienska, medan andra tror termen Gingham är av indonesiskt ursprung. Den faktiska begreppet "ränder" är från den malajiska språket och med både möjliga indonesiska och italienska rötter är överens om att begreppet avser ränder.

Gingham gjorde sitt första framträdande i den 17: e århundradet, då det importerades till England och sedan övergått till de amerikanska kolonierna. Ursprungligen använda två olika färger fibrer för att tillverka en striping effekt skapat ränder. Men eftersom tiden gick, Gingham tyger började dyka upp som hade en rutig mönster, samt plädar. Blått och vitt var färgkombination för många år.

Produktionen av ränder var en viktig ekonomisk välsignelse till Manchester England och omgivande områden. I den nya världen, gjorde Gingham textilindustrin en stark kraft i det som nu är Virginias,-Carolina, Georgia och Alabama. Långt in på mitten av nittonhundratalet, många textilföretag marknadsförs tydligt ränder, särskilt kontrolleras Gingham mönster i sina rader av tyg. En av de mest populära av dessa kontrolleras tyger under mitten tjugonde århundradet gjordes av ett amerikanskt företag, Dan River Mills, som saluför en speciell blandning av bomull och syntetmaterial som hette DanChecks.

Ränder i dag produceras i bomull, syntetisk fiber blandningar, och även hos människan gjort olefiniska fibrer. Utseendet på ränder, särskilt när det sker som en all bomullstyg, är att en platt lyster. Många tillverkare av ränder kommer att behandla tyg för att göra det skrynklas resistenta, eftersom Gingham tendens att skrynklas lätt. Dock är Gingham en midweave tyg som slits väl, och dessutom är lätt att rengöra.

Gingham används i många tillämpningar idag. Gingham gardiner finns i många kök, medan Gingham näsdukar finns i många bakfickor. Gingham är en favorit för lätta skjortor och blusar samt klänningar sommar för kvinnor. Många grill förkläden är gjorda av Gingham kontroller, och till och med pyjamas och överkast kan skapas med ränder. Som en lätt och enkel att rengöra tyg alternativet är ränder ett bra val för många hushållslinne, liksom bekväma kläder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.