Vad är filigran?

Filigree hänvisar till processen och vilken typ av design som använder tvinnad tråd för att skapa delikata, Lacy, GENOMBRUTET ARBETE smycken. Vanligtvis görs av finare metaller som guld, silver och platina, filigran har använts i århundraden för farkoster smycken t. ex. stift, ringar och hängsmycken. Att skapa filigran, en hantverkare rullar den formbara metallen i tunna trådar, sedan vrider och böjer dem i intrikata former som liknar spunnet socker, Paisley slingor och suggestivt arabesker.

Antropologer har spårat farkoster filigran till juveleraren många olika forntida kulturer, inklusive Grekland, Rom, Armenien, Indien och Kina. Första, hantverkare hamrade stycken av metall för att förlänga och omvandla dem till filament. Sedan de gick med i trådarna på den överlappande lägen med rudimentär lödning. Denna metod för framställning öppna mönster var vanligare vid den tidpunkt än formning eller gjutning av metall bitar. Den vävda trådar kan ha varit känsligt, men de hjälpte människor firar ritualer under äktenskap och barn, samt att ge lust ornament för kungligheter. Antik filigran finns i museer tillsammans forntida keramik och trä.

Under edwardianska eran i slutet av 19: e och tidig 20th centuries, filigran nådde sin höjdpunkt i popularitet. Estetiskt, värderade Edwardians blommigt, utsmyckade mönster i kläder, möbler och illustrationer bok liksom smycken, så filigran var naturligtvis lockande för dem. I Amerika, denna skola för konst och arkitektur utvecklats till Art Nouveau. De flesta antika smycken i jugendstil producerades under denna tid, inklusive diamantringar engagemang, detaljerad broscher set med smaragder och rubiner, länkade armband i silver, eller hängande örhängen i guld.

Filigree lika enkelt anpassat sig till den frånvarande former av Art Deco period av trettio-och fyrtiotalet, när han ifrågasatte att en medelklass konsument. Många vigselring fästen gjordes av filigran. De visade upp geometriska motiv och repetitiva mönster för att återspegla den förenkling av modern design.

Sedan Art Deco era, när det estetiska av delikata arbete blev utbrett i arkitektur, ut och mode, filigran har också använts hänvisa till en GENOMBRUTET ARBETE motiv på föremål som bokomslag, gräsmatta möbler, eller tyg. Filigreed mönster har ofta vin, blad, knoppar viftar hår, eller spindelnät införlivas deras texturer. Historiskt inspirerade reproduktioner av antika pjäser får använda ordet filigran för att notera den generella utformning, snarare än att beskriva den specifika metod som används för att utgöra smycken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.