Vad är en Prybar?

En prybar är ett handverktyg som är avsedd att användas i både bygg-och rivningsavfall. Du kan också höra prybars kallad spett eller jemmys, beroende på den region där du bor. Detta verktyg är ett vanligt inslag i ett snickeri kit, och de flesta järnhandeln säljer ett sortiment av prybars att tillgodose olika behov. Många som arbetar inom byggbranschen har flera prybars att välja mellan, se till att de kommer att ha rätt verktyg för jobbet. Ett klassiskt prybar består av en tung bar med två ändar. Ena änden är kluven, och den andra är formad som en kil. Det finns en mängd olika sätt att använda verktyget, den inklämd slut kan utarbetas under eller mellan saker att dra dem åt, till exempel, medan den kluvna slut kan utnyttjas för att dra ut spik. I vissa fall är inklämd slut ersätts med ett robust handtag, vilket gör prybar mer bekväm att använda.

Redovisning av detta verktyg går tillbaka till åtminstone 1400-talet, då den var känd som en "kråka, "referering kluven slutet av verktyget. På 1700-talet lades det "skrank", medan termen "prybar" uppstod på 1800-talet. Bland många andra saker, är en prybar mycket användbar för nyfikna lådor och dörrar öppna, vilket gör det till ett populärt instrument bland tjuvar och byggnadsarbetare. De material som används för att göra prybars varierar kraftigt. Vissa tillverkare producerar särskilda versioner för brandmän och elektriker som är utformade på ett sådant sätt att de inte kommer att leda elektricitet, vilket gör dem säkra att använda i en struktur som kan ha en het elektrisk ström. Andra är extremt lätt, men mycket stark, vilket gör dem mer bekvämt att bära på en toolbelt, medan andra förlitar sig för mycket tungmetaller till kil isär saker med blotta tyngd och kraft.

Den prybar är ganska känd för att vara extremt stark, och detta verktyg är mycket svårt, om inte omöjligt, att böja med bara händer, även om det är teoretiskt möjligt att böja eller bryta en prybar med tillräcklig tyngd och kraft. På grund av sin styrka kan prybar användas för en "brute uppgifter som att slå sönder genom väggar och andra föremål under rivning, förutom att användas till mer exakt uppgifter, som att ta bort locken från lådor som används för att lagra arkeologiska artefakter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.