Vad är Tovning?

Tovning är en processteknik för ull som ger en icke-vävda av ovanligt robusthet, vattenmotstånd och vind motstånd. Den resulterande textil kallas filt eller kokt ull, beroende på regionala terminologi. Det är relativt lätt att träna tovning hemma, vilket ger tovade tyg av god kvalitet för ett sortiment av projekt. Felt kan också köpas på många sömnad och hantverk butiker försörjning, för folk som är mer intresserade av slutresultatet än processen.

Människor har varit tovning ull i århundraden. Arkeologiska utgrävningar i Europa har gett mig kläder, tält, skor och andra produkter, färgade i levande färger och mycket välgjord. Det faktum att tyget är i stånd att uthärda århundraden visar hur stark en bit filt tyg kan vara. Textile historiker misstänker att tovning har funnits betydligt längre än stickning och vävning, eftersom det är relativt lätt att göra i jämförelse med någon av dessa tekniker. och filta ull, ullen är tvättad och kammade att rengöra den och göra alla fibrerna köra i ungefär samma riktning. Härvor av ull är som i stora skålar i lager, med fibrerna i varje lager som kör i 90 graders vinkel mot lager under. Nästa, varmt tvålvatten hälls över ull, som är lätt upprörd. När ullen blir blöt, den lilla skalan i enskilda hårstrån öppna upp, och orsakar agitation de skalor som låser varandra och bildar en fast matta av material. Den värme, tryck, fukt och friktion är inblandade i tovning skapa en solid bit tyg från de enskilda fibrerna. När en textil som redan har gjorts genomgår en liknande process, det kallas fulling . Många stickare använder fulling att producera utmärkande plagg som också är varma, ombonade och vattenresistent. Vissa stickare kallar den process som de använder "tovning," men detta är tekniskt korrekt, eftersom tovning är reserverad för rå ull. Vad de gör är fulling, som uppviglar skalorna i ullen för att göra tyget tätare och fluffigare. Fulling resulterar också i dramatisk krympning av stickade plagg, så det är viktigt att använda ett mönster för fulling, för att förhindra tragiska resultat.

Traditionellt fulling uppnåddes genom slå, rullande, eller gå på tyget. Denna process var ganska mödosamt, och mest moderna kommersiellt fulled tyger använda varmt tvålvatten och agitation, precis som med tovning. Timing den fulling processen är ganska utmanande och kräver en nära ögat. När crafters full hemma, kan de använda ett tvättställ eller en tvättmaskin, och de bör kontrollera fulling framsteg ofta, eftersom tyget kan krympa snabbt och katastrofalt om det är fulled för länge. Att arrestera fulling processen, kan plagget doppas i kallt vatten. Eftersom fulling kan alltid fortsätta, många konsthantverkare fela på sidan av försiktighet och kallt dopp kläder ofta medan de är fulling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.