Vad är Tin?

Tenn är en silver-grå metalliskt grundämne som har använts av människor i tusentals år. Symbolen för tenn är Sn, från latinets stannum , och dess atomnummer är 50, placera den med andra metaller som antimon och aluminium. Nästan alla kontinenter på jorden har en källa av tenn, vanligen i form av cassiterite, en oxid mineral som innehåller tenn. Förutom det stora utbudet av tillverkningen användningsområden för tenn är metall också näringsmässigt nödvändigt, om än i spårmängder.

Ordet för metallen verkar ha lånats från en pre-indoeuropeiska språk. Gamla former av tyska och nederländska, bland andra språk, har kognater för ordet, men dess rötter är något oklara. Den skumma etymologin av ordet stöder forskning av antropologer som tyder på att människan har att interagera med tenn i minst 5000 år, om inte längre.

Studier av tidiga människor har föreslagit att tenn var en av de tidigaste metaller användas av människor. Det var legeras med koppar för att göra brons, vilket gör den till en av de tidigaste legerade metaller. I efterhand är tenn ett självklart val för en koppar möjligt, eftersom tenn hårdnar koppar när metaller blandas. Tenn används också vid framställning av prydnader och smycken. Mänskliga innovation fortskred, började tenn som skall utnyttjas för andra ändamål också. Den mycket korrosionsbeständig metall är ett utmärkt val för ytbehandling och för att göra legeringar med andra metaller.

Metallen är relativt lätt att arbeta med, eftersom den är mycket följsam och helt flytande när de smälts. Tenn har också en mycket kristallstruktur, vilket leder till en välkänd "tin gråta" när barerna i metall är böjda, bryter kristaller. Olika former av metall är tillgängliga, inklusive barer, klimpar, folie, plåt och tråd. Priserna för tenn varierar, eftersom metallen är relativt sällsynt i jordskorpan jämfört med vissa andra metaller.

Aluminium är ibland förväxlas med tenn, eftersom aluminium har ersatt tenn i vissa industriella tillämpningar. Aluminiumfolie, till exempel, sker vanligtvis med aluminium, och några konservburkar är faktiskt aluminiumburkar. En sann plåtburk faktiskt är gjorda av stål med en tunn beläggning av tenn för att förhindra korrosion. Stora mängder av metallen kan vara giftiga för människor, men lyckligtvis tenn är svårt att ta till sig i de flesta fall. På grund av detta har tillverkarna coat tenn i produkter som burkar som skulle kunna innebära en risk förtäring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.