Vad är Sumi-E?

Sumi-e är ett måleri som är karakteristiskt Asien, och har praktiserats i över tusen år. Bokstavligen Tuschmåleri , är det en konstform som strävar efter att destillera essensen av ett objekt eller en scen i minsta möjliga slag. Ett fåtal omsorgsfullt placerade stora drag att blekna bort abrupt, några tunna linjer och en punkt och en fågel är klart kallat till liv på pappret.

Sumi-e är förväxlas ibland med kalligrafi, eftersom verktygen används är desamma. Kalligrafi är graciös, konstnärlig representation av skrivtecken, med bläck och pensel, medan Sumi-e målar en scen eller ett objekt. I väst, Sumi-e kallas ofta kinesiska Brush Painting , även om det har varit en viktig konstform i Japan och Sydkorea också. Att måla med färg skall man använda av fyra skatter . Detta hänvisar till-måsten för sumi-e: en bläck sten , en bläck Stick , en borste , och lämplig typ av papper . Bläcket sten är en sten med en grund depression ristade i den, det används för att förbereda och hålla bläck för målaren. Bläcket stick är en svart käpp består av tall sot, bunden till en härdad form med harts. Det är typiskt gjuten i flaskor eller rektanglar med ett överdådigt dekorerad bas relief, såsom drakar, på ytan. Den befrielse är ofta målade i guld eller andra färger, vilket gör den utilitaristiska stick bläck ett konstverk i sig. Den Sumi-e målare skapar bläck omedelbart innan du påbörjar målningen, genom att strö några droppar vatten på stenen och sedan hålla den upprätt bläck-minnet, vilket gör cirklar med klubban på stenen. Slutet av bläck stick släpper några av sot i vattnet, vilket gör bläcket. En skicklig sumi-e målare vet hur mycket bläck att förbereda för målning han eller hon har i åtanke och gör tillräckligt, men inte för mycket. Bläck inte lagras för att användas senare. Göra bläck är en form av rörelse meditation för målare, då de förbereder sig mentalt för måleri processen.

Penslar används i sumi-e vanligen varg-hair Bambu-"Vargen hår" kan faktiskt vara tagel, borst vildsvin eller andra djurhår. Borsten förmåga att hålla och behålla en punkt är avgörande för en sumi-e målare, eftersom en borste används för att skapa största och tunnaste av linjer.

Papper är mycket viktigt, det måste vara absorberande utan att vara alltför absorberande. Ett papper som hämtar all bläck ut penseln på en gång kommer att vara omöjligt att arbeta med, men det måste kunna dra upp några av bläck, eftersom vissa slag beror på borsten kvardröjande att göda en linje. Flesta akvarell papper är inte lämpliga, eftersom färgen håller mest på ytan. Sigilloblater är den vanligaste papper som används i sumi-e målning.

Färgen slag av vilka de flesta målningar kan göras kallas Four Gentlemen , som är de bambu , orkidén , plommonträd och Chrysanthemum . Sumi-e instruktörer kommer att insistera på att dessa skall bemästras innan du kommer. En Sumi-e är målning ofta accentuerat med en röd tätning. Tätningen kan representera artisten, eller något budskap eller tema konstnären vill infoga. Medan många Sumi-e konstnärer lägga till färg till målning, i sin renaste form, svart bläck på vitt papper anses vara tillräckligt för att förmedla qi (ibland, "chi")-den essens anda av saken.

Sumi-e är en graciös, kontemplativ form av måleri, njutbart både att se och skapa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.