Vad är Sisal?

Sisal är ett begrepp som avser både en art av agave hemma i Centralamerika, och för fiber som kan produceras av denna fabrik bearbetning sina blad. Fibern kan användas för en mängd olika ändamål, allt från papperstillverkning till textilier. Plantager för odling av sisal finns i många delar av världen, bland annat Latinamerika och Karibien, och anläggningen har ibland tummade som mål för miljöförstöring eftersom inhemska växter och skog kan tas bort för att ge plats åt en sisal plantering och bearbetningsanläggningen.

Anläggningen, som kallas formellt som Agave sisalana , har rötter som är lite osäker. Flera centralamerikanska kulturer har en lång historia av odling och användning av sisal, vilket gör det svårt att avgöra var den första anläggningen vuxit fram och hur mycket mänsklig påverkan har bidragit till anläggningens utveckling. När europeiska upptäcktsresande nådde Amerika, var denna anläggning en av de många produkter som de infördes till. Dessa anläggningar producerar rosetter av svärd-formade blad som börjar tandad, och gradvis förlorar sina tänder med mognad. Varje blad innehåller ett antal långa, raka fibrer som kan tas bort i en process som kallas decortication. Under decortication, bladen slagit att ta bort massa och växtmaterial, lämnar hårda fibrerna bakom. Fibrerna kan vara inlindade i tråd för tråd och textilproduktion, eller pulped till att tillverka pappersprodukter.

Sisal är för grov för att bäras, men det kan användas för att göra mattor, bordstabletter, och golvmattor. Den används ofta i dörrmatta för sin robusta och tåliga egenskaper, och den grova ytan gör den idealisk för att fånga smuts från skor. Golv mattor tenderar att vara gjort av högre kvalitet sisal som får behandlas för att vara släta och sisal kan också användas för saker som väggbonader, möbeltyger stoppning, och prydnads-föremål. Skrot fiber eller låg kvalitet fibrer kan användas för att göra papper och kartong.

I sitt naturliga tillstånd, har sisal en krämig till halm färg. Det kan blekas vara vit, eller som färgats med olika färger för att göra mönstrad dekorativa produkter. Det kan även behandlas för att jämna det, göra det mer hållbart, eller hjälpa till att motstå svamptillväxt. Sisal mattor är klassiskt backas och kantad med bomull eller ull för att hjälpa dem hålla fast i golvet och förhindrar repor och skador på golvet från grov sisal fiber.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.