Vad är Rayon?

Rayon är en av de mest säregna tyger i kommersiellt bruk i dag. Strängt taget är det inte en konstgjord fiber, eftersom det kommer från naturligt förekommande cellulosa. Det är dock inte en naturlig tyg, att eftersom cellulosa kräver omfattande bearbetning blir rayon. Rayon brukar klassas som en fiber som tillverkas och anses vara "regenererad cellulosa.

Rayon är den äldsta tillverkas fiber, har varit i produktion sedan 1880-talet i Frankrike, där den utvecklades ursprungligen som ett billigt alternativ till siden. Dupont Chemicals förvärvat rättigheterna till processen på 1920-talet och snabbt blev snodd till ett begrepp, spottar ur meter från billiga, mångsidiga tyg. Rayon draperier bra, är lätt att färga, och är mycket absorberande, även om det tenderar att ålder dåligt. Många rayon produkter gul med ålder och piller eller bilda små bollar och områden av ojämnhet där tyget är mest sliten.

Rayon används i en mängd olika textila applikationer, inklusive skjortor och kjolar, och visas i både vävda och stickade former. Tyget har fått ett orättvist rykte eftersom det ofta används i billigt byggda plagg som inte tål kraftig nötning. Dock är rayon ett utmärkt, trevligt drapering alternativ till silke och används ofta i aftonklänningar och andra flytande plagg. Tillverkning av rayon börjar med cellulosa, ofta ur trämassa, men eventuella plantor med långa molekylära kedjor är lämplig. Den cellulosa är dränkt i kaustiksoda, som koncentrerar en del av cellulosa till soda cellulosa, som sedan rullas eller pressas att avlägsna överflödigt natriumhydroxidlösning. Efter pressningen är cellulosa strimlad i ett ämne som kallas vit smula . är den vita smula tillåts oxidera och bilda kortare molekylära kedjor, och behandlas med koldisulfid. Soda cellulosa reagerar med detta ämne, som utgör gul smula på grund av oorganiska föreningar som kan uppstå under den kemiska processen. Den gula smula löses i en frätande lösning som slappnar av vätebindningar i cellulosa, som producerar en trögflytande ämne. Detta ämne ger namn åt tillverkningsprocessen, kallas viskos processen . Detta trögflytande vätska tillåts ålder, att bryta ner cellulosa strukturerna ytterligare för att producera en jämn flytgödsel, och sedan filtreras för att avlägsna föroreningar. Små luftfickor tvingas ut för att säkerställa en stark och även fiber, och blandningen tvingade fram en spinnare, som utgör många även delar av fin tråd som kommer in i en inställning lösning under bildning av cellulosa trådar: även kallad rayon. Den rayon sträcks att bilda en stark, även brevpapper, tvättas, och sedan formas till rayon tyg.

Denna komplexa process resulterar i en stor miljöförstöring, inspirerande en drive för att rensa upp i branschen. Den rayon industrin har också drabbats av utveckling av billigare konstgjorda tyger med mycket kortare tillverkningsprocess, som nylon. Rayon är ofta blandas med äkta syntetiska tyger för olika tillämpningar, och det är lämpligt att följa enskilda vård etiketter på rayon plagg, eftersom dessa blandningar har särskilda hantering behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.