Vad är Nylon?

Nylon är ett syntetiskt tyg av oljeprodukter. Den utvecklades på 1930-talet som ett alternativ till siden, men det snabbt blev otillgängliga för civil konsumenterna, eftersom nylon användes i stor omfattning under kriget. Nylon, liksom många syntetmaterial, utvecklades av Wallace Carothers på DuPont Chemical Company, som fortsätter att tillverka den i dag. Nylon värderas för sin lätta vikt, otroliga draghållfasthet, hållbarhet och motståndskraft mot skador. Den tar också färg lätt, vilket gör nylon tyger finns i en mängd färger för konsumenterna.

Idag är nylon bland de många polymera produkter gemensamt daglig användning i hela världen. Det är den näst mest använda fiber i USA, eftersom det är så mångsidig och relativt lätt att göra. Liksom de flesta petroleumprodukter, har den en mycket långsam nedbrytning takt, vilket tyvärr leder till ansamling av uttömda nylon produkter i deponier runt om i världen.

Nylon sker genom en kemisk process som kallas ringöppning polymerisation , där en molekyl med en cyklisk form öppnas och tillplattad. Andra former av nylon görs genom kemisk reaktion mellan två monomerer: Adipoyl klorid och hexametylen diamin. Då den sträcks, nylon fibrer jämna ut, tunn och smidig tills de når en punkt där de inte har något mer att ge, men är fortfarande mycket stark. Efter att nylon är pressad i en tråd form är det dras eller sträckas efter kyls det att göra långa, även fibrer. Innan man har nylon en snårig struktur, som rätar ut i parallella linjer.

Styrkan i nylon kommer från amid grupper i dess molekylära kedja, som Bond mycket bra ihop. Nylon har också en mycket vanlig form, vilket gör den väl lämpad för att skapa textil för att stå upp för intensiv krafter. I själva verket var nylon att råmaterialet som används i fallskärmar och linor under andra världskriget av den anledningen. Det används också för skottsäkra västar och andra tåligt poster.

Nylon är mycket känslig för värme och bör tvättas och torkas på cool inställningar. Nylon kan också hängas torr, och det gynnas av campare eftersom det torkar mycket snabbt. Nylon är en flexibel textil, och som ett resultat, visas det i en rad olika tillämpningar, från kläder till klätterutrustning. Beroende på hur de ska bearbetas, kan nylon bildas i gossamer-liknande trådar som används i strumpor eller i tjocka tandborste borst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.