Vad är Gourds?

Gourds är den torkade frukten av ett stort antal växter, de flesta faller inom familjen Cucurbitaceae . De används ofta som ett fartyg för vatten, behållare för lagring eller musikinstrument, liksom för enbart dekoration. En rad olika kulturer över hela världen har använt gourds för många olika ändamål, och deras popularitet verkar inte vara avtar i modern tid.

visserligen sant gourds sällan används för konsumtion, några gourds är. Ormen jättepumpa ( Hårgurkssläktet cucumerina ) är förmodligen den mest kända mat jättepumpa, äts mest i Asien. Smaken är något bitter, vilket gör det oaptitlig att de flesta västerländska smaklökar. Den Luffa är en annan välkänd jättepumpa, även om många människor inte inser att det är en kalebass. Själva frukten är lång och avsmalnande, ungefär som en överdimensionerad zucchini. När torkad, kan dock en viss sort kan användas som ett bad stöd. Detta görs genom att ta bort huden och bara lämnar insidan, vilket befästs och har en grov, porös konsistens. Luffas har blivit mycket populär i väst som ett medel för exfolierande hud, och även som en enkel ersättning för mer traditionella tvättsvamp. Den bitter melon är en annan av ätliga gourds, men som namnet antyder är det oerhört bitter. Det finns i hela tropiska Asien, Indien och Karibien. Det kan användas i grytor och soppor, eller torkad och serveras som ljus och bittra chips. Den bittra melon kalebass används i stor utsträckning inom medicin hela dess utbredningsområde, behandla en rad symptom, bland annat diabetes och potentiellt HIV.

Flaskan jättepumpa, även känd som kalebass, är en av flera gourds hemma i Amerika. Kalebassen gör en utmärkt behållare jättepumpa, därav jättepumpa namn flaskan, och kan användas som ett fartyg för att lagra vatten, en slev till och med en pipa. p

Gourds kan också användas för att skapa en mängd olika musikinstrument. Den mest kända av dessa instrument är maraca, en mycket gammal amerikansk instrument. Ordet maraca tros komma från en brasiliansk språk. Instrumentet är mycket enkel, endast består av en uttorkad jättepumpa där fröna slående den hårda skal göra ett dunkande ljud. Gourds kan också användas som kroppen och resonanskammare för ett antal traditionella stränginstrument, och eftersom kroppen till trummor.

På grund av deras extremt forntida ursprung och organiska former, är gourds ofta tros ha direkt påverkat utformningen av tidiga keramik. Gourds allmänt anses vara bland de första odlade växter. Jämföra former av förhistoriska vatten och fartyg livsmedel till de inhemska gourds avkastning stundtals slående likheter.

Slutligen kan gourds användas för enklare dekorativa syften. Det är denna användning som har slungats deras odling i västvärlden under de senaste åren. Gourds göra idealiskt fartyg för målning, snickerier och även etsning med eld. Otaliga organisationer finns insatser för att främja användningen av gourds som konstnärlig fordon, och leverantörer finns över hela västvärlden, som kan böcker och klasser för att odla en egen gourds.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.