Vad är Fulling?

Fulling är en process som används för att behandla vävda eller stickade ylleplagg, den resulterande tyg sägs vara "fulled" eller "filt. " Efter fulling, textilier är mindre, tjockare och mer slitstarka, med den extra fördelen till stor del vattensäker. Fulling är en gammal process, och exempel på traditionell fulled textilier finns över hela världen, från tjocka filtade tält i Tibet till de mjuka filtar slitna i Alperna för att isolera kroppen mot kyla.

Du kan höra fulling kallad tovning, tucking eller waulking. Alla dessa processer omfattar tre steg: rengöring av tyg, agitera den och sedan sträcker den så att den kommer att få en önskad form. Beroende på hur tungt tyget är fulled, kan det vara relativt lätt och starkt eller mycket tyngre och styvare.

Arbetet med fulling verkar ha sitt ursprung i Asien, och sprids därifrån till resten av värld. I det första steget är väven utsätts för hett vatten och tvål eller olika kemikalier för att avlägsna smuts och föroreningar, och då är upprörd. Gentle agitation resulterar i en ljusare filt, medan tyngre agitation kommer att generera en tjockare tyg. Historiskt, gick folk på tyg i stora baljor till full det, är kommersiell fulling vanligtvis åstadkoms med tunga hammare i dag. Den fukt, friktion och värme orsakar skalorna på ull att öppna, och sedan förregling, vilket skapar en tät matta. Denna process är irreversibel, en gång tyg har fulled, kan man inte gå tillbaka. Det kan dock vara fulled ännu mer, vilket är anledningen ull tyger måste hanteras varsamt i tvätten. Allt från fem till 20 procent av volymen av tyget kan gå förlorade under fulling processen.

Efter fulling, måste den våta tyget sträckas eller "blockerade" på ett rack. Om det inte är sträckt och hållas sträckt medan den torkar, kommer att tyget blir missbildade. Stretching drar det till en viss form, och ser till att tyget kommer att hålla denna form, även om det är allvarligt missbrukas. Tovade skor, hattar och liknande plagg kan blockeras med specialdesignade expanderbara skär, medan lakan av tyg sträcks på helspänn för torkningen.

En del konsthantverkare som arbetar med ull vilja full sitt hantverk hemma för att skapa tovade projekt. Mönster till stickade och vävda plagg avsedda för fulling kan hittas i många hantverk butiker, och det är också möjligt att anpassa ett regelbundet mönster. Fulled tyger och kläder finns också tillgängliga i handeln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.