Vad är Doilies?

Doilies är små mattor, vanligen rund, som placeras på möbler för att skydda avsluta från stora tunga vaser och skålar. Doilies förknippas med viktorianska inredning, och var såväl praktiska som prydnadsföremål. Möbler av perioden var typiskt mörkt trä, och polerade till en hög glans. En epergne-en stor, ofta av metall, avsedda fartyg att hålla ett arrangemang av frukter eller blommor-placeras mitt på matbordet eller på ett sideboard, skulle allvarligt kunna skrapa på ytan av en böter mahogny. Doilies var lösningen.

Doilies oftast trikå av fina bomullstråd, i en rund mönster med mycket GENOMBRUTET ARBETE, eller filet. De kan också vara stickade, eller ett slätt tyg centrum kan vara inramad med flera inches av virkade spetsar gränsen. Doilies bör minst omfatta flera inches underifrån posten på dem-en vas med endast en antydan om en doily under det verkar löjligt, så får en större doily för just denna vas.

Antimacassars och bord löpare liknar doilies i funktion och utseende. En Antimakass är ett dekorativt tyg, ofta i samma mönster av rummets doilies, som är placerad över ryggen och armarna av stolar. Makassarolja var en populär grooming produkt som används av herrar från den viktorianska perioden för att hålla håret på plats-alltså var "Antimakass" för att hålla håret oljan från stolen tyg. Den Antimakass, naturligtvis, kunna tvättas eller bytas ut helt.

En löpare har en liknande funktion som doilies, för att förhindra skador på en skänk eller credenza. Löpare kan virkade filet, men är ofta tyg som har smyckas med brodyr. De utgörs oftast av storleken på bordet de ska pryda-smalare än bordet bredd, och ofta längre än bordet längd, att drapera attraktivt ner båda sidor.

Doilies och deras kusiner, antimacassars och bordslöpare, föll i onåd i det tjugonde århundradet, eftersom stora dekorativa bord bitar började tillverkas med filt på basen för att skydda möbler, och det smakar flyttas från mörka trämöbler. Doilies på en blond träbord inte utgör samma som på en mörkare yta.

Idag, om du vill göra en period uttalande, kan du återskapa en viktoriansk atmosfär med krimskrams i glasburkar klocka, hörn Bric-a-brac hyllor och rikliga användning av doilies och andra virkade bitar accent.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.