Vad är Chintz?

Chintz är ett djärvt mönstrade tyg som producerats i Indien. Det blev mycket populär i Europa under 17 och 18-talen, och många europeiska tillverkarna skapat egna faxmaskiner av chintz att dra fördel av konsumenternas efterfrågan. Detta djärva, kan påstridig tyg ses i många museets utställningar från denna period i Europas historia, och chintz tyger fortsätta att tillverkas i dag i Indien och andra länder. I betydelsen billig eller gemensamma, var "chintzy" först användes år 1851, i en hänvisning till den då mycket stora tyg.

indiska textilier har en lång och färgstark historia, som varje besök på ett museum med inriktning på indiska historien kommer att visa. Chintz tyger tillverkades traditionellt av bomull med ljusa mönster som blommor, figurer och abstrakta Geometrics. I Indien var kända dessa tyger som Cint på hindi, ett ord kommer från sanskrit ordet citra , som betyder "brokiga. " Ett stort centrum för produktion av dessa tyger var Calicut, varav lån namn till "kalikå", en färgglad väv som produceras på billiga och ofta bristfälligt färdig bomull.

européer använt chintz för draperier, dukar, kläder, gardiner säng, tapetsering, och ett sortiment av andra ändamål. När England förbjudit import av indiska textilier år 1700 för att stötta den brittiska textilindustrin började flera europeiska textilproducenter göra egna versioner av chintz att möta efterfrågan på denna populära tyg. Även förbudet mot indiska tyger upphävdes 1774, även dessa företag som producerar chintz, kalikå, och andra populära indiska textilier.

Modern chintz finns i många butiker tyg och chintz mönster kan hittas på ett sortiment av textilprodukter i varuhus. Många förmodligen eget chintz tyg och är omedveten om det, textilier med ljus bakgrund och ljusa, är djärva mönster i samtliga fall vara former av Chintz. Målgång på chintz varierar, vissa chintzes är mycket grova och grov, medan andra är släta och nästan blank. Dessa mönster är också reproduceras av några servis företag på sitt porslin.

Detta tyg också måste inte vara billigt, även om vissa människor kan associera chintz med BILLIGHET på grund av användningen av ordet i slang. Vissa textil företag producerar mycket fina exempel på chintz på hög kvalitet, varaktig bomull, medan andra använder chintz mönster på material som silke för ett distinkt utseende och känsla. Chintz mönster används av många inredare, men oftast som accent bitar i stället för centrala teman.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.