Vad KAMBRIK?

KAMBRIK är en typ av fint vävt linne eller bomullstyg som är speciellt behandlade för att skapa en blank, styv utseende. True batist kan vara svårt att hitta, som en följd av den ökande populariteten för andra textilier. När batist finns, tenderar att vara av dålig kvalitet. Konsumenterna köper batist för användning i projekt bör leta efter små, kan även vävning, en krispig konsistens, och ett skinande ovansidan. En variant av batist, chambray, är mycket större spridning. Båda typerna av tyg är uppkallade efter Cambrai, en stad i södra Frankrike som bidrog till utvecklingen i Cambridge. Att göra batist, bomull eller linne är tätt vävt så att den kommer att få en slät, även spannmål. När färdig, är tyget gå igenom heta valsar i en process som kallas kalenderprogram, som sträcker fibrerna och anpassar dem i samma riktning. Den resulterande tyget är blank och styv, ofta genom upprepade tvättar. Batist av en lägre grad kan behöva upprepas efter tid för att återfå sina ursprungliga egenskaper.

KAMBRIK först dök upp i slutet av 1500-talet, och det blev snabbt en populär textil för ett brett spektrum av tillämpningar. Den nackstelhet brushanar av Elizabethans gjordes från batist, liksom många gardiner, tapeter, underkjolar, och en mängd andra textilvaror. Batist var också känd som BATIST , särskilt när det användes för broderi och lacework. Det fina tyget tog väl med brodyr projekt, och många kvinnor framställs häpnadsväckande broderi på batist. Den allmänna tillgången till andra textilier och nya tillverkningsprocesser orsakade batist att minska i popularitet under 1900-talet. Men chambray fortsatte en variant batist, att vara populär. Traditionell chambray görs genom vävning färgade trådar genom en vit väft, något lösare än batist vävs. Den resulterande chambray tyget är inte calendared, så den håller sig mjuk, smidig och slät. Chambray används ofta för att göra skjortor, som vanligtvis är avsedda att vara löst sittande och bekväma.

En del sömnad leverans företag har fortfarande batist. Chambray finns lätt tillgängliga i en mängd olika färger, men blått chambray är den vanligaste. Batist plagg är mycket svåra att hitta, vänta i vintage butiker, eller i form av kostymer som inte är avsedda för längre slitage. Den batist används i dessa plagg är ofta av dålig kvalitet, tyvärr, att leda många människor förväxlar batist med enkla tyger. Chambray shirts är lätt tillgängliga i många varuhus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.