Vad är träfaner?

Faner används för att ge möbler eller annat material böter träfibrerna utseende. Det används också för att göra plywood, som består av tunna skikt av träfanér limmas samman. Träfanér kommer i mycket tunna blad, mindre än 3 mm tjock och består av olika arter av halvfabrikat eller färdiga trä.

Faner används ofta på gemensamma eller mindre värdefullt material för att ge dem ett lockande utseende. Utom möbler är träfanér ofta används för skåp remodeling. Användning av trä faner på funktionella men ointressant köksinredningar är enklare och billigare än att ersätta frysdiskar helt. Faner används också för parkettgolv. Träprodukter som har stora ytor kan göras från träfanér att undvika stora kostnader förknippade med att göra stora objekt helt i massivt trä.

Faner kan användas i Craft-projekt. Martha Stewart skapat en unik lampskärm tillverkad av trä faner och servering brickor. Faner används på högtalare beläggningar och lyxiga interiörer bil. Dess olika kreativa användningsområden begränsas bara av fantasin.

Faner kan göras från trä av olika arter av träd. Det är ofta tillverkad av arter såsom körsbär, ek, lönn och björk, samt sällsynta och exotiska arter som till exempel brasiliansk rosenträ och eukalyptus. Det finns hundratals olika typer av träfaner tillgänglig. När träfanér tillämpas korrekt, ger den en bit illusionen som är helt tillverkad av samma träslag som fanér.

Faner används med en tejp som snickare lim, med hjälp av en specialiserad roller och klämmor att hålla faner på plats medan torkning. Valet av lim bör bero på erfarenheterna från den person som ansöker om träfanér, eftersom en del lim är så starka att de inte tillåter några misstag. Träfanér bör också tillämpas endast på plana ytor, eftersom den inte följer snyggt till kurvor.

De flesta färdiga träfanér kommer med ett pappersförstärkning som underlättar ansökningsprocessen. Raw träfanér kan eller inte kan vara färdig, och det inte hålla oss så lätt som papper backed fanér. Raw träfanér är också mer benägna att låta lim tränger igenom till ytan, vilket ger faner en skev eller betsad utseende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.