Vad är slamgjutning?

slamgjutning är en term som används för att beskriva en teknik som används för att massproducera identiska keramik eller keramiska bitar. Denna teknik används antingen när pjäsen skulle vara alltför svårt att tillverka på drejskivan, eller när en billig och snabb hjälp av massproduktion är önskvärt. Tekniken innebär att man använder en flytande lera blandning, mögel gips och en ugn. Många objekt från enkla tallrikar och grytor till komplexa prydnadsföremål och keramiska dockor kan framställas genom slamgjutning.

Processen med slamgjutning börjar med valet av mögel. Mögel val är först eftersom det finns många olika typer av halka tillgängliga, och varje typ har gjorts för olika bitar och olika temperaturer bränning. När formen är markerad följer ordentlig slip val. Slip är flytande lera, men det görs inte genom att tillsätta vatten till fast lera. Det finns kemikalier tillsatt för att minska den mängd vatten som behövs och minska plasticitet i leran. När det önskade mögel och lämpliga halka har valts, är det glida blandas i ett verktyg som kallas en blunger, och hälls sedan i gips formar. Ett plåster mögel består av ett block av gips som har den önskade konstruktionen ristade in och sedan halveras. Det finns också ett hål pour la-vanligtvis längst ned i formen-som gör överskott slip tas bort. Formen vanligen hålls samman av stora band eller remmar. Efter att glida har hälls i formen ända upp till toppen av pour hålet kommer gips börja dra fukt från slip, orsakar slip att bilda en härdad skal på insidan av mögel. När detta skal är 1/8- till 1/4-inch (cirka 3,28 till 6,35 mm) tjock, är det ökade glida utgjutet för återanvändning och mögel vänds så att alla överblivna glida att rinna ut i en skål eller container . Vissa föremål såsom tallrikar, dock kan hällas fast. Formen och härdade skal den innehåller får sitta tills den hårdnade tanken är torr nog att ta bort från mögel utan skador. Denna process tar vanligen någonstans mellan 15 minuter till en timme, beroende på storlek och tjocklek på verket, samt klimat och typ av halka användas. När tillräckligt lång tid har förflutit, ett överskott lera avskuren av pjäsen på det område där pour hålet går med gjutna pjäs, den första halvan av mögel sedan försiktigt bort. Återigen pjäsen får sitta några minuter innan den försiktigt avlägsnas från den andra halvan av mögel. Efter avlägsnande av pjäs från mögel, är den produkt som kallas greenware. Det är mycket känslig och har sömmar som måste noggrant avlägsnas med speciella verktyg som skär och skrapa torkade leran bort av vad som kommer att skapelsen. Detta normalt inte bör göras i 24 timmar efter bort greenware från mögel att det finns tillräcklig torktid.

Efter greenware har rengjorts, är slamgjutning processen nästan komplett. Dekoration och bränning är det enda steg som återstår. Innan bränning i ugn, vissa typer av sk färger under-glasyr vara kan användas på greenware att ge den livfulla och detaljerade färg före glasering och ytterligare en bränning. När en pjäs har avfyrats är det kallas bisque och kan sedan vara glaserade och avfyrade en andra gång för att ge den till en klar, blank tätningsmassa eller speciella färger och texturer för en unik look. Efter rengöring är processen nästan det samma för en slip rösterna stycke som för en pjäs som har kastats på keramik hjul eller har skulpterat.

Eftersom halka är relativt billigt och massproduktion enkel, värdet av en pjäs som skapats genom keramiska slamgjutning är mindre än en hand-kastat pjäs. Det finns vissa keramiska konstnärer som försöker passera ut plagg som är tillverkade från kommersiella formar som unik eller hand-kastad, men vem som helst med kunskap om processen kan veta vad man ska leta efter. Varje falsning på undersidan eller någon del av den bit som inte var korrekt bort är en död giveaway som en bit hälldes och sannolikt massproducerade. Om alla bitar i en uppsättning är identiska, är det mycket osannolikt att bitarna var hand-kastas på ett hjul. Ibland keramikkonstnärer kommer hand kasta eller skulptera ett självständigt och sedan skapa en form av pjäsen för reproduktion, i detta fall, kan värdet vara något högre än bitar som uppkommer genom användning av kommersiella formar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.