Vad är fingerborgar?

fingerborgar är små skyddsanordningar som används inom sömnad och passa över en av fingrarna. De skyddar fingret eller tummen av oavsiktlig petar med fingret, och de kan vara särskilt användbart för att driva en nål genom tung duk som denim eller läder. Den moderna fingerborg är oftast gjort av metall eller plast, med plast är vanlig i sy-kit, och oftast har små runda strecksatserna längs topp och sidor. En nålen sitter i en av bucklor och rädda fingret från det hårda arbetet med att trycka.

Historikerna vet att fingerborgar är minst 2000 år gammal, har hittat några i Rom den dagen till den 1: a århundradet. De tidigaste versionerna var brons och ingick inte den moderna bucklor. Sedan dess har byggandet av fingerborgar har ibland praktiskt, och ibland mer design inriktad. Det finns varianter tillverkade av ädla metaller eller ädelstenar, porslin, trä, läder, val ben och pärlemor till exempel. I boken Anne of Ingleside , en fortsättning av Anne of Green Gables -serien, är det tal om Annes liten stad som hon har en gyllene fingerborg.

Även fingerborgar kan vara enkelt och praktiskt, klart omsorgsfullt utformade dem som hade mindre utilitaristiska syften. I själva verket blev samla fingerborgar populär i mitten av 19th century, att inspirera designers kreativ. Man tror att den stora utställningen i London år 1851 inspirerade kvinnor att samla fingerborgar av olika konstruktioner på grund av en särskild fingerborg samling featured. Det fanns vissa problem med de flesta "nyttiga" 19th century fingerborgar. Vissa nålar gjordes med stål, medan de flesta fingerborgar för hemmabruk var silver. Tyvärr stål var starkare och trycka hårt på toppen av nålen kunde Pierce, buckla eller bryta hylsan. Designers av dessa praktiska sömnad verktyg kom slutligen fram till en konstruktion av silver beläggning en järnkärna, och fingerborg tillverkning fick ett uppsving när arbetet med att ta de flesta av dem var automatiserad i det 20th århundradet.

Människor från alla klasser kan använda dessa skydssköldar. Den aristokratiska kvinnan skulle ha en för fantasi arbete, och den stackars kvinnan skulle troligen ha minst en för regelbundna dagliga sömnad uppgifter. De var alltså en erkänd symbol för kvinnor, och en standard besittning. Om du inte sy något alls idag, även om det bara att sy på enstaka knapp, med en stadig liten fingerborg är en bra idé. Plasten och kära i sy-kit är i allmänhet inte praktiskt, särskilt om du måste reparera någonting gjort av denim. Stället köpa en medelhög kvalitet metall hylsan för bästa resultat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.