Vad är ett montage?

Termen "Montage" används på tre olika sätt. Ett fotomontage är en sammansatt bild framställs genom blandning av flera bilder för att skapa en fullt förverkligat helhet. En film eller TV-montage innebär en sekvens av bilder som har utformats för att följa varandra i snabb följd, en av de mest kända exemplen på en film montage är antagligen den som används i Rocky filmer. En radio montage liknar en film montage, förutom att den använder låter snarare än bilder. i betydelsen av ett fotomontage, är konsten att göra ett montage nästan lika gammal som själva mediet. Tidig fotografer kombineras flera bilder för att uppnå önskade konstnärliga effekter eller utseende, och konstnärer tog upp idén med hjälp av fotomontage för att skapa olika scener. En fördel med fotomontage är att den kan användas för att placera vid sidan eller bilder overlay som inte kunde ses tillsammans i verkliga livet, att lägga till en del av surreality till den färdiga bilden. Exempelvis kan ett enkelt fotomontage göras genom att placera en bild av Isaac Newton inom den internationella rymdstationen, göra en kommentar till framsteg inom vetenskaperna.

reklambranschen är starkt beroende av fotomontage att producera bilder för kampanjer. Redigerar ihop flera bilder, kan en annonsör framkalla en viss stämning eller känsla med en annons som inte skulle vara möjligt med en enda rak bild.

Film montage tycks ha uppstått i arbetet med Sergei Eisenstein, en begåvad Ryska filmskapare. Han brukade ofta montage för att skapa en symbolisk effekt som var avsedd att utlösa ett specifikt svar på användaren, medan Hollywood tog upp idén och använde den för att illustrera tidens gång. Till exempel kan en filmskapare kan film sidorna i en kalender bredvid ett fönster vända över i snabb följd, med scen utanför fönstret förändras för att spegla förändringar i årstiderna. Film montage kan också användas för att uttrycka en känsla av rörelse och resor, såsom i fallet med många noir filmer featuring tåget montage.

Radio montage används för mycket Av samma anledning att tekniken utnyttjas i filmen: att föra berättelsen framåt, tyder tidens gång, och eventuellt framkalla särskilda känslor hos användaren. Skapa montage för radio kan vara knepigt, som ansvarig utgivare måste hitta suggestiva ljud som kommer att tolkas av lyssnare utan visuella referenser. En anpassning av ett tåg sekvens för radio, till exempel, kan avbryts av ljudet av hjul clacking på räls, ett tåg vissling, utsläpp av ånga, och utbilda klockor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.