Vad är en Tenon såg?

En Tenon såg är en typ av rygg såg, eller en handsåg som använder en styva kant för att ge stabilitet på bladet medan den skär. Den stelnade kanten kan vara av metall eller trä och även ge bladet vikt. The Tenon såg är den vanligaste av ryggen sågar. En Tenon såg är främst utformade för att skära över säden. Tänderna är rip in vilket innebär att sågen kan användas för rip cutting: nedskärningar som gjorts parallellt med säden. Tenon sågar vanligtvis har cirka 13 tänder per tum i bladet. Handtagen, som kallas pistol grepp, ibland öppet, men mest de är stängda. Den Tenon såg är bara ett verktyg som används i möbler snickeri. Det kan användas för Tenon axlar, glidande passar ihop, Geringslåda nedskärningar, och dados bostäder. Andra typer av begagnade sågar include; den Kap-/geringssåg, det passar ihop såg, rakkniv såg och skärp såg. Dessa är alla typer av rygg sågar och de används i träbearbetning för detaljerad nedskärningar. En Tenon såg specifikt används för att göra instickslås och leder Tenon. Instickslås och leder Tenon är vanligt förekommande i möbelsnickeri. Den Tenon gemensamt är en mindre träbit som passar in i matchande instickslås joint; den ursprungliga fliken A-och B-plats stil konstruktion. Detta slags gemensamt har använts sedan antiken. Vissa grundläggande typer av Tenon fogar include; öppna Tenon, lubb Tenon, gemensamma Tenon, och top Tenon.

Även om den grundläggande stilen av leden är lika, finns det några små skillnader. Fogarna kan vara enkelt med bara en liten bit formade trä som sträcker sig från större bit för att passa inuti instickslås. Eller de kan vara komplexa med ett instickslås gemensam skuren i båda sidorna av leden. Snittet kan vara runda, fyrkantiga, eller ett dike. Den Tenon fungerar sedan som en nyckel, fylla i hålet, för att hålla två stycken tillsammans.

Om du befinner dig på marknaden för en vintage Tenon såg namnet för att leta efter är Henry DISSTON. Henry började sälja sin sågar på 1840-talet. Från en källare i Philadelphia han skulle gå på att bygga en såg imperium. Mr DISSTON sätter standarden för kvalitet sågar och hans konkurrenter kämpade för att hänga med. Hans Tenon såg är utmärkande för sitt lockiga handtag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.