Vad är Vedeldning?

Vedeldade, även känd som Pyrografi, är konsten att vidröra trä eller läder med en uppvärmd poker att producera dekorativa brännmärken. Ett brett utbud av dekorativa effekter kan uppnås genom att variera formen eller storleken på poker tips, temperaturen i spetsen, och den hastighet med vilken spets flyttas över ytan av trä eller läder. Pigment såsom akvarell tillämpas ofta på trä eller läder efter att det har bränts för att ge ytterligare dekoration, och den färdiga produkten kan täckas med lack för att skydda den från väder och vind. De verktyg som behövs för att praktisera vedeldning är lätta att hitta på platser såsom hårdvara och butiker hantverk. Den mest grundläggande vedeldade poker tips är en cylinder som har klippt i en vinkel på två sidor, vilket gör en mejsel-liknande spets. Andra tips såsom fabriksformade former eller särskilda gränsöverskridande kläckning tips för skuggning, används för att uppnå konkreta resultat. Dock kan de flesta vedeldade mönster uppnås med den grundläggande mejseln-liknande spets.

Svagt färgade hårda träslag som björk, lönn och björk är skogen som oftast används vid vedeldning, eftersom deras säd är böter och inte dra från skönheten i design. Det pyrographer ska välja helt obehandlat trä, som kemikalier gäller för virket före förbränning kan giftiga ångor vid uppvärmning. Detsamma gäller för läder, så trä brännaren måste använda ett vegetabiliskt garvat bit av läder, som kemiskt garvat läder kan också avger giftiga ångor.

Den poker tips är typiskt upphettas till 600-900 F (316-482 C), så det är viktigt att använda extrem försiktighet när de övar Pyrografi. Trots den historiska popularitet uppsättningar vedeldning som presenter till barn, bör endast ungdomar ges verktyg vedeldning, och även då de bör noga övervakas av vuxna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.