Vad är Terracotta?

Terracotta är ett keramiskt material som har använts för byggnads-och dekorativ konst sedan antiken i kulturer runt om i världen. Terracotta, som bokstavligen betyder "inbakad jorden, är" tillverkad av naturlig lera, vilket ger den en karakteristisk rödbrun färg. Färgen varierar något beroende på lera som används. Terracotta kan vara glaserade för extra hållbarhet eller för att ge färg. Det är en vattentät och mycket robust material, och många antika terrakotta skulpturer är fortfarande i utmärkt skick.

Terracotta användes i stor utsträckning i dekorativ konst i det gamla Kina, kanske mest bekant i graven soldater i 2: a århundradet f. Kr. kejsaren Qin Shi Huangdi. Terracotta vaser och andra skulpturer är kända från antikens Egypten, Medelhavet, Mellanöstern, västra Afrika och Central-och Nordamerika. Terracotta röret var också en av de äldsta material som används i avloppet.

Även terrakotta föll till stor del ur bruk i Europa under medeltiden, dess användning i byggnader och skulptur återupplivades renässansen, och det har varit en viktigt material i modern tid. Byggmetoder förbättrats genom tiderna, som terracotta gång var bakade i solen, senare torkade bland aska i ugnen, och slutligen ugn eldas. Medan terracotta användes för att göra takpannor och tegelstenar i den antika världen, blev det mer mångsidig som byggnadsmaterial under renässansen, när det ingår i det vackra dekorationer på byggnader i den nyutvecklade gotisk stil. Terracotta var också ett populärt material för konstnärliga skulptur i renässansen. Den nygotiska byggnadsstilen i 19th century också gjort omfattande utnyttjande av terrakotta, och materialet blev allt högre grad använts för bärande element som väggar. Hållbarhet hos terrakotta och dess motståndskraft mot både eld och vatten är ett idealiskt byggmaterial. Det är också lättare än sten och moderna metoder gör det möjligt att vara glaserade på en mängd olika färger, inklusive ytskikt som liknar sten eller metall patina. Terracotta är ett relativt billigt material, och inglasning ökar dess hållbarhet och hjälper det behålla sitt ursprungliga utseende.

Terracotta fortfarande ett populärt material i dekorativ konst som bra, särskilt keramik och skulptur. Oglaserade, är det idealiskt för odlare, eftersom det är halvgenomträngligt till luft och vatten. Det är också öppen för att skulptera i stället utveckla konstruktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.