Vad är Pima Cotton?

Pima bomull, även kallad Extralånga Staple (ELS), är en typ av bomull som odlas främst i den sydvästra regionen av USA, Peru, Australien, och några andra länder. Det anses vara en av de överlägsna blandningar av bomull, och är extremt tålig och absorberande. Pima bomull är uppkallad efter Pima indianer som först odlade växten i USA, men dess historia går tillbaka till sin odling i Peru. Till skillnad från de vanligare Upland bomull, som är av arten Gossypium hirsutum , är Pima bomull av Gossypium barbadense arter.

Pima bomull bär viss likhet med många former av egyptisk bomull, som ofta används i handdukar och lakan. Med andra ord har en bit av egyptisk bomull en mycket mer omfattande väva än andra typer av bomull. Handdukar tillverkad av egyptisk bomull är särskilt önskvärda eftersom de är mycket mjuka och bidrar till att absorbera vatten ur kroppen snabbt.

Sedan egyptisk bomull så önskvärt, USA beslutat att försöka odla en typ av den i sydväst, vilket är en något liknande klimat till Egypten. Resulterande bomull var en blandning av egyptiska och andra typer av bomull. Pima bomull är lite kortare än egyptisk bomull, men ändå ger en tråd som kan vävas flera gånger i en bit tyg för att skapa en tät, mjuk väv.

Pima bomull har långa trådar som liknar egyptisk bomull, vilket gjorde det en idealtyp för utvecklingen i USA. Odling av denna form av bomull blev särskilt populär i början 20th century. Längd trådar gör det till ett önskvärt val för många produkter, eftersom det kan vävas till mjuka tät väv.

Pima bomull har tillämpningar inom en mängd olika produkter. Det används i handdukar, lakan och kläder. Pima bomull i kläder är oftast används i skjortor för både män och kvinnor. Vävda tröjor görs med Pima bomull är också mycket populära. De är lätta att bära, men ger överlägsen värme. p

män strumpor kan göras med Pima bomull, men innehåller ofta en elastisk att hålla strumpor upp. Män föredrar ofta dessa strumpor framför andra på grund av sin mjukhet och täthet. Dessutom tenderar de inte slits ut snabbt.

En av fördelarna med Pima bomull är att tjockleken på tyget det väver skapar ett mycket slitstarkt material. Dem som marknadsför denna bomull påstående deras produkter kan vara upp till 50% längre än vävnader från andra former av bomull. En nackdel med Pima bomull är att större uppsugningsförmåga betyder fläckar är lättare bildas. En del butiker som använder Pima i kläder nu rock trasan med en anti-bets vakt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.