Vad är Japanning?

Japanning är en lackering teknik som är avsedd att imitera lacken traditionellt tillverkas i Japan och andra asiatiska länder. Ett antal ytor kan japanned, alltifrån snusdosor till bord, och detta lackering tekniken haft en period av enorma popularitet, särskilt i 18th century. Många vackra exempel på japanned bitar kan ses på displayen på europeiska museer och i privata samlingar, och vissa företag fortsätter att producera delar i denna stil, även om det inte alltid kallas japanning.

Konsten att japanning uppstod i den 17: e århundradet, när européerna började bli förtrollad av böterna lacquerwork som kom ut i Japan, Kina och Indien. Flera företag experimenterade med olika fernissa och lacker innan en tjock, svart lack med harts bas som skulle härda till en lysande lysa om det hanteras på rätt sätt. Vid ett tillfälle var kända pjäser belagda i lack som "Indiawork," men "japanning" för att beskriva denna stil fångad på stället.

Mest klassiskt, en japanned bit är helt täckt i rika svart lack som får vara dekorerad med målade mönster i andra färger. Guld färg eller bladguld används ofta som en accent färg på japanned bitar, guldet framträder vackert mot den svarta för att skapa en rik utseende. Japanned bitar kan också använda röd, blå eller andra färger som bas utöver klassiskt svart. Det är också möjligt att hitta en pjäs med flera bas färger, såsom svart utanför en låda och rött inuti.

europeiska företag japanned bord, stolar, väskor, brickor, snusdosor, och ett brett sortiment av andra varor. När arbetet är gjort bra, en japanned pjäs kan vara extremt tålig, och man kan nästan betrakta japanned varor som en tidig form av plast. Emaljen kan poleras till hög glans, och det var ofta ganska slagtålig, även om det så småningom skulle spricka eller bära bort med hård användning. Japanned ornament var oerhört populär i många 18th century salonger, och de var dekorerade klassiskt med asiatiska motiv.

Verktyg för japanning säljs i vissa butiker hantverk, tillsammans med saker som schabloner för tillämpning av mönster och design till färdig japanned bitar. Japanning kräver tålamod, eftersom lacken måste tillämpas i flera lager och den måste få torka helt innan flera appliceringar kan tillämpas. Det är också viktigt att arbeta i en ren, torr plats utan damm, som ett litet stänk av damm kan förstöra avsluta med en lackerad bit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.