Vad är Archival Ink?

Archival bläck är ett bläck som är konstruerat för att motstå blekning och vittring så att den kommer att leva kvar för framtida njutning. Som regel arbetar ett arkivens bläck bästa med specialdesignade arkivbeständigt papper, så att papperet kommer att leva kvar också. Många konst leverans företag säljer arkivbeständigt bläck eller pennor bläck, och en del företag också göra arkivens bläckpatroner för skrivare. Många digitala fotografer använder dessa patroner för att producera sina professionell klass utskrifter.

För att kunna uthärda över tiden, måste en bläck har två huvudsakliga egenskaper. Kanske viktigaste är förmågan att motstå blekning. Med tiden, många bläck börjar sakta blekna bort, först brunfärgning och senare nästan försvinna. En arkivens bläck måste också vara snabb på sidan, helst så att exponering för fukt inte orsakar att bläcket ska köras. Denna förmåga är ändras genom den kemiska sammansättningen av bläck, med de bästa bläck är relativt pH-neutralt eller något basiskt så att de inte interagerar med vår svagt sur miljö.

Många företag gör arkivbeständigt bläck som egentligen färgämnen. Dessa färger är avsedda att ändra färgen på det material som de tillämpas på permanent. I de flesta fall kommer dessa färgämnen hålla även när de är torra. Färgämnen tenderar att förbli colorfast bara så länge, beroende på de material som används för att göra färgen. Av denna anledning är pigment allt mer populärt för arkivens bläck. Pigment är permanent colorfast, ljus och slitstarka, vilket gör det till ett idealiskt val för arkivmaterial.

Archival dye bläck brukar vara billigare, eftersom deras grundmaterial är billigare. Vissa av dessa färger är ganska starka och lämpar sig för behoven hos de flesta människor, de kan pågå, till exempel för flera generationer. Pigmentbaserat arkivbeständigt bläck kommer att bli betydligt dyrare, men det ger också en större känsla av beständighet. Regeringens officiella dokument kan framställas med pigmenterat bläck för att säkerställa att de fortfarande är läsbara för kommande generationer.

Många konst leverera butikerna har ett sortiment av arkivens bläck pennor gjorda av ett urval av företag. Förpackningarna av dessa pennor innebär det ofta om de är gjorda med färgämne eller pigment. Vissa avancerade pennor kommer att täppa med minimal användning, endast köpa sådana pennor när du behöver dem, och försöker använda dem inom sex månader. Arkivens bläck för skrivare kan köpas från specialitet leverantörerna. Naturligtvis är det mest bestående skrivdon faktiskt en blyertspenna, grafit märken kan uthärda århundraden under de rätta förhållandena.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.