Vad är papper marmorering?

Paper marmorering är en typ av papper crafting som innebär upphävande av färg eller pigment på vätskeytan och sedan doppa papper i lösningen gör det möjligt att plocka upp en distinkt design. Beroende på hur pigmenten har manipulerats, kan design har virvlar, prickar, spiraler, splotches, och så vidare, och det kan tendera att likna marmor, vilket förklarar namnet. Papper marmorering har utövats i minst 1000 år, och det verkar ha sitt ursprung i Asien. till Marble papper, en krukmakare fyller ett tråg med vatten eller en mer trögflytande vätska, beroende på vilken stil som tillämpades . Pigment eller färg hamnar i vattnet, och sedan manipuleras med penslar, strån, och så vidare för att skapa en fjäderlätt, virvlande mönster. En bit av starka papper är försiktigt ovanpå vattnet och sedan smidigt lyfte så att mönstret av pigmentet överförs till papper. Slutresultatet är en monoprint, en särskild utskrift som aldrig kan upprepas. Efter noggrann torkning kan marmorerat papper som skall användas i valfritt antal platser, den endpapers av böcker ofta görs med marmorerat papper. Den äldsta formen av papper marmorering verkar vara suminagashi, en japansk teknik som använder pigment som sumi , en tjock, svart bläck och AI , en indigo bläck. Kineserna tog upp konsten, och det sprids sakta till Mellanöstern, där de prov som förvärvades av europeiska handlare. Franska hantverkare blev herrar över tekniken, men de vaktade sina hemligheter nära fram till mitten av 1800-talet, när papper marmorering exploderat i popularitet. Viktorianerna var särskilt förtjust i marmorerat papper, och en rad exempel från denna period i historien kan hittas.

Många människor som praktiserar bokbinderi för hand också lösningar papper marmorering, eftersom marmorerade endpapers är ett populärt inslag i fina böcker. Craft butiker bära ofta ett sortiment av pigment som är speciellt utformade för marmorering, tillsammans med papper som tar väl till tekniken. Behandlade papper kan inte användas, eftersom de kommer att motstå marmorering, och sköra papper kommer inte att hålla upp till doppning processen. Sturdy papper som inte har stora, eller behandlade för att motstå kapillärverkan, är idealiska.

Det är ganska lätt att leka med papper marmorering hemma och papper marmorering kan också göra en plan rolig lektion för lärare. Många konst centers erbjuder också avancerade klasser i teknik, för människor som vill veta detaljerna i papper marmorering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.