Vad är en hand Planer?

En hand hyveln är ett verktyg som används för att forma trä. Det är oftast används för att platta, tunna, eller tillämpa en jämn yta på en grov virkesbit. Hand hyvlar består typiskt av ett blad som bifogas ett organ, som leds över ytan av en träbit för att göra den smidig.

Hand hyvlar uppstod århundraden sedan. De först gjordes av trä med en rektangulär plats skära i kroppen. Bladet fästes på plats med en kil av trä som är knutna till facket. Dessa tidiga hyvlar har hittats i utgrävningsplatser i Europa och Asien, samt i teckningar från medeltiden. I slutet av 1800-talet skapades hand hyvlar med organ gjutjärn av Leonard Bailey, en uppfinnare från Massachusetts, USA. Patent för dessa tidiga flygplanen köptes senare av Stanley, artikel Lever, en tillverkare av verktyg som ligger i Connecticut, USA. Den ursprungliga designen har förbättrats ytterligare på av företaget och blev till slut till grund för planen metall hand tillverkas idag.

Moderna hand hyvlar är gjord av trä, gjutjärn, eller ibland brons. De har många fler delar och funktioner än sina föregångare. De flesta består av en mun, järn, lever mössa, djupjustering knopp, knopp, Tote, mössa järn, lateral justeringsspak och grodan.

mynning en hand hyveln är en öppning sitter på undersidan av enheten där kutterspån passera eftersom de är rakade bort. Järnet är stålplåt med en vass kant som verkligen skär trä. Det är ofta kallas enkelt bladet. Spaken mössa finns till för att hålla bladet fast förbunden med kroppen på planet. Den djupjustering ratten är en liten knopp vanligtvis sitter på sidan av handen hyveln. Den styr hur mycket av bladet sträcker ut ur munnen. Ratten, som också kallas handtaget, är en större knopp på toppen av den plan som arbetaren håller när du använder handen hyveln. Tote är ett handtag som sitter på baksidan av planet. Den kan också användas för att bära enheten. är i sidled justeringsspak nära spaken cap. Det används för att justera hyveln klinga att säkerställa en enhetlig djup och jämnhet över hela ytan av träet. Grodan är den del av handen hyveln som håller den i rätt vinkel. Det är en glidande kil av järn som kan justeras efter behov för att öka eller minska klyftan mellan bladet och framför munnen. Det finns många olika typer av hand hyvlar tillgängliga, även om de innehåller alla grundläggande delar. Bänk eller blockera plan är vanligast. En bänk planer kännetecknas av sin kniven som är ansluten till en spånbrytare med vinkelväxeln nedåt. Block plan är också kopplad till en spånbrytare, men med vinkelväxeln uppåt. Hand hyvlar också ibland kategoriseras av det material de är gjorda. Trä och metall flygplan är exempel.

Det finns också flera typer av specialiserade hand hyvlar tillgänglig. En japansk plan dras mot kroppen medan den används, i motsats till att knuffas bort från kroppen som traditionella flygplan. Andra speciella hyvlar omfattar finger planet, som används i mycket små bitar av trä, och en utjämning plan, som används för att förbereda trä för efterbehandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.