Vad är en Color Wheel?

En färghjulet är disk-formad och delas lika i 12 sektioner som var och visa en annan färg i sin "pigment" värden.

Alla färger uppstå från de tre grundfärgerna: röd, blå och gul. Dessa färger är primära eftersom du inte kan göra dem genom att blanda andra färger tillsammans. De är representerade i färghjulet på lika avstånd positioner, bildar en triangel.

Mixning lika värden av två grundfärgerna tillsammans skapar de sekundära färgerna lila, orange och grönt. Eftersom violett är en kombination av lika delar blått och rött, det ligger mitt emellan dessa två färger på färghjulet. Orange ligger halvvägs mellan rött och gult och grönt mellan gult och blått. Sekundära färger bildar ett annat triangel.

För att fylla de sista 6 utrymmen på färghjulet, den tertiära färgerna är representerade. Lägga lika mycket en primär och en sekundär färg eller färger på vardera sida om hjulet, resultaten i tertiära färger däremellan. Flankerade av röda och orange ni kommer att se rött-orange, mellan orange och gul, gul-orange, följt av gul-grön, blå, grön, blå-violett och röd-violett. En färghjulet är extremt praktiskt då man utarbetar ett färgschema eller serie av färger som kommer att komplettera varandra för att skapa en övergripande behaglig påverka. Här följer några grundläggande färgscheman:

Monokrom : En enda färg används, varierade i mättnad och ljushet för flera olika kontrasterande färg. Många "skins" för programvara använder en enfärgad färgschema. Ett problem med den här färgen är att det är svårt att göra någonting stå ut, och brist på kontraster kan bli monoton.

Analoga : Här kan du använda färghjulet att ta två färger som står sida vid sida. Man blir dominerande färg och den andra används för att accent. Den totala effekten är mycket lik den svartvita systemet men erbjuder fler nyanser. Men fortfarande saknar kontrast.

Complimentary : Använd färghjulet, kompletterande färger finns mitt emot varandra. Detta skapar hög kontrast. Återigen en av de två färgerna bör vara dominerande. Detta färgschemat är svårare att balansera på ett behagligt sätt än de ovan nämnda system.

Split kompletterande : Samma som föregående färgschema, men du skulle också använda två färger vardera sidan av sekundära kompletterande färg. Detta stänger några av de starkness skapats av det tidigare systemet.

triadiska : Som namnet antyder detta färgschema använder alla tre färger som bildar en triangel i färghjulet, jämnt fördelade isär.

Tetradic (eller dubbelklicka kompletterande) : I detta fall du väljer ett gratis par färger (motsatser), sedan en andra paret som ska användas tillsammans. Det är viktigt att balansera svalna och varma färger för rätt effekt.

För att välja färgscheman för saker som quilting, börjar vid en annan punkt på ratten och räkna ut tre till fem färger intill varandra gör för en intressant kombination som ger variation och kontrast, samtidigt som man undviker de hårda kompletterande färger.

En färghjulet är ett behändigt verktyg för alla, från mjukvara programmerare till inredare och hobby . Nästa gång du behöver välja ett färgschema överväga att plocka upp en färg hjul först! Du kan också hitta dem på nätet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.