Vad är Wood Movement?

Trä har många önskvärda funktioner som gör det materialet för många projekt, i synnerhet möbel-making. Trots det vackra, verkar det hållbarhet och användbarhet av trä har vissa nackdelar. En av de svåraste egenskaperna att hantera kallas trä rörlighet . Om du skulle inspektera trä i mikroskop, skulle du upptäcka en struktur som liknar en mängd små parallella rör. När virket var en del av ett träd, användes dessa passager för att överföra näringsämnen. När trä skärs ut ur en stock, dessa rör en tendens att expandera och kontrakt med temperatur-och luftfuktighet.

Wood tenderar att uppleva större delen av sin expansion och kontraktion i en viss riktning. Trä rörelse parallellt med säden är försumbar, medan expansion och kontraktion i hela kornet är betydande.

Hastigheten för expansion och kontraktion av trä varierar från art till art och även från styrelse till styrelse. Mängden rörelse tycks också avtar med åldern, så en äldre ombord får flytta mindre än en nyligen skära en. En tumregel som de flesta träindustriarbetarefederationen användning är att styrelserna kan flytta upp till 1 /16 "per fot (1 mm per 20 cm) vinkelrätt mot säd, och ibland mer. i små projekt mängden trä rörelse är ofta obetydlig och kan lugnt ignoreras. När stora ytor är parade, måste dock trä rörelse beaktas. Vid montering ett stort bord toppen av ett underlag, till exempel, kan möjligheterna till expansion och kontraktion metod 1 /2 "(13mm). Om Woodworker stelt monterade i toppen, skulle trä spricka eller båge och bordet skulle försvagas eller förstört.

träindustriarbetarefederationen har utvecklat alla möjliga metoder för att minska problemen med trä rörelse. De kan använda halka lederna, avlånga hål eller speciella fästanordningar (t. ex. figur-8 fästelement) för att ansluta stortavlor eller paneler.

Det sätt på vilket en särskild styrelse höggs ursprungligen, spelar också en roll i expansion och kontraktion att det kommer att uppleva. Quartersawn nämnder, till exempel genomgår mycket mindre ved rörlighet än deras plainsawn motsvarigheter. Alternativt, tillverkade paneler, såsom plywood, partikel-board eller MDF inkludera så mycket lim, att expansion och kontraktion är praktiskt taget obefintlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.