Vad är Stained Glass?

Missfärgade glas är en konstform som färgat glas är skurna till och placeras i en mosaik till en bild. Glaset hålls på plats av metallband lödas tillsammans ger blyinfattade styrka och stabilitet.

Missfärgade glas är oftast ses i kyrkans fönster, där det normalt föreställer helgon eller scener ur Bibeln, men färgas glasfönster inte nödvändigtvis att skildra en scen alls. De kan helt enkelt vara en färgstark geometrisk konstruktion. Den berömda Rose Window of Notre Dame består av många små bilder som tillsammans bildar ett geometriskt mönster som skapar helhetsintrycket-man måste studera fönstret i detalj för att se att det verkligen är en samling av små bilder. The Rose Window namn syftar inte på scenen själva, utan för trä eller sten struktur som stöder glaset, som är radiella och består av många små, kronblad-liknande öppningar i vilken glaset är inställd. Ofta är fina detaljer i scenen målade på färgat glas, som sedan värms upp till Bond färgen mot glaset, och därmed "färgade". Det glas som används i glasmålningar är färgad i tillverkningsprocessen genom tillsats av salter som orsakar den att ta på vissa färger. Då glaset görs i ark, där enskilda delar kan skäras med glas skärverktyg. Den glasskivor kan göras i olika texturer, och den ojämna och steniga ytan av vissa färgade glasskivor ger den resulterande bilden en juvelen ut när ljuset passerar genom den.

Även glasmålningar, vare sig kyrkan eller hemma, är den vanligaste formen av målat glas konstverk, det används också för inredaren funktioner. Den berömda lampor Louis Tiffany är exempel på målat glas konstverk som är mycket beundrad och imiterade idag. Tiffany la ogenomskinlig eller mjölkaktig glas till glasmålningar paletten, som kraftigt ökat de effekter som kan uppnås. Idag är färgas glaskonst en populär hobby, och många människor tycker om styckning och montering ihop bitar av färgat glas för att skapa attraktiva bilder både stora och små. När en bit av målat glas konst är liten och tänkt att visas i fönstret där den fångar solen, det är ofta kallas ett suncatcher .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.