Vad betyder "Acid-Free" Mean?

Acid-free hänvisar till papper och pappersprodukter med ett pH-värde mellan sex och sju. pH är en standard, vetenskaplig skala från noll till 14 används för att mäta nivån av syra i ett ämne. Värden mellan noll och sju anses sura och högre värden än sju är grundläggande.

Papper görs med hjälp av en träbaserade massa som naturligt innehåller lignin. Denna kemikalie orsakar papper till gult och försämras med tiden. När papper som utsätts för värme eller ljus, gör att lignin i tidningen molekylerna att bryta ner i snabbare takt. William Barrow, som publicerade en rapport om försämring av sura papper, dokumenteras första betydelsen av denna process under 1930-talet. Som bibliotekarie, var han djupt bekymrad över att hela samlingar av värdefulla skriftligt material skulle gå förlorad. Som ett resultat av hans ansträngningar, och allmänt erkännande av vikten av tryckt material, syrafria papper är numera standard inom branschen. Syrafria kartonger broschyr och andra specialprodukter finns tillgängliga för bibliotek och museer för att hjälpa till att bevara dokument som har skapats på papper med ett högt innehåll av fria fettsyror. Utöver dessa åtgärder kan pappersyta behandlas för att minimera försämringen över tid. Papper material som kan acceptera detta kemisk behandling måste uppfylla en viss kvalitetsstandard. Mycket gamla papper är oftast bäst bevaras genom att det är ett fall borta från ljus, värme och människor. I papperstillverkning processen, syrafria papper behandlas med kalcium och magnesium bikarbonat. Dessa kemikalier neutralisera den naturliga syror i trämassa. Kemikalielösning absorberas av massa och hjälper till att stoppa nya syra bildas. När behandlas, har detta papper en alkalisk reserv på två procent eller mer. Papperet material, som gjorts med denna process kommer att bevaras i minst 100 år.

Övergången till syrafritt papper har ytterligare miljöfördelar. Denna process använder kalk istället för lera som fyllmedel i massa. Förändringar i material som har resulterat i färre frätande kemikalier, både i fabriken och i avloppsvattnet. Skapa papper kräver en betydande mängd vatten, och syrafria processen tillåter samma vatten som skall behandlas och återanvändas.

Särskilt konstruerade arkivbeständigt papper som är 100% syrafritt används ofta för lagligt betydande eller historiska dokument. Denna typ av papper som har en längre livslängd än de 100 år som syrafritt papper. Normalt tillverkade av bomull eller annat tyg, är detta papper dyrare, tjockare och säljs via arkivens utbudet butiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.