Vad är cyanoakrylat lim?

Kanske termen cyanoakrylat lim låter inte bekant, men du har säkert stött på varumärken som superlim, Crazy Lim, Loctite eller Insta-Bond. Cyanoakrylat lim är den allmänna termen för snabb limning super lim som används för att laga eller kombinera allt från plast till trä till metall. Tyvärr för vissa, tenderar denna lista också omfatta människohud.

cyanoakrylat lim är faktiskt en AKRYLHARTS, inte en traditionell lim i formen av vattenbaserade skolan lim. Vissa konsthantverkare eller fordonsindustrin reparatörer kan känna med andra akrylhartser såsom Bondo, den klara vätska som används för att bädda in mindre föremål. Vanligtvis en AKRYLHARTS består av två olika vätskor, en för att hälla i mögel och annat används sparsamt som härdare. I fallet av cyanoakrylat lim, är härdare vatten. Den huvudsakliga ingrediensen i superlim kallas cyanakrylat. Om cyanoakrylat lim placeras på en helt torr yta eller vissa plaster kan cyanakrylat form inte en obligation med ytan. Men om det finns minsta lilla mängd vatten som finns, inklusive fukt ur luften, molekyler limmet har en kemisk reaktion och form i snäva kedjor mellan de två ytorna limmas varelse. Denna reaktion sker inom några sekunder i vattnet och cyanoakrylat skapa kontakt. Traditionella vita lim lita på avdunstning att bilda sina obligationer utan cyanoakrylat lim skapar sin egen värme för snabbare härdning. En del användare av cyanoakrylat lim kan bli frustrerad av det ibland saknats en bindning mellan material. Detta kan orsakas av en brist på fukt eller icke-porösa material. Tillämpa ett tunt lager av vatten eller ens andas på materialet kan skapa tillräckligt med fukt för en starkare sammanfogning reaktion. Vissa material, såsom värmebeständiga plaster som används i vissa kaffemuggar, kan inte med framgång fästas med cyanakrylatlim. En epoxi kan behövas för reparationer inte uppnås med superlim. Eftersom human hud är naturligt fuktig, full av åsar och mycket porös, en användare av cyanoakrylat lim kan befinna sig i en ofrivillig deltagare i bonding process . Det är inte ovanligt att superlim användare att Bond fingertopparna ihop eller fastna i projektet. Medan effekterna kan tyckas permanent vid den tiden mest cyanoakrylat lim produkter kan lösas med aceton (nagellacksborttagare) eller varmvatten. Det finns också kommersiella superlim removers tillgänglig från ledande cyanoakrylat lim tillverkare. Alla rester bör gå över naturligt som kroppsoljor bryta ner de obligationer.

Även oavsiktlig hud limning kan vara en olycklig händelse, det finns flera medicinska åtgärder som använder denna fastighet av cyanoakrylat lim till sin fördel. I stället för de kommersiella superlim formler, medicinsk cyanoakrylat lim använder en säkrare form av alkohol för att främja läkning och minskar infektion. Istället för traditionella sömmar, är vissa blodkärl och anskäras vävnader sys ihop med medicinsk superlim. Limmet så småningom bryts ned av kroppen och patienten har mindre chanser att post-op infektion. Barnmorskor har också varit känt för att använda cyanoakrylat lim för att reparera eventuella trasiga huden efter förlossningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.