Vad är Quartersawn Wood?

Det finns en mängd olika sätt att skräp kan vara klippt ur en stock. Dessa inkluderar plainsawn, riftsawn och quartersawn. Varje metod har sina fördelar och nackdelar.

Plainsawn trä är kanske det enklaste sättet att minska rektangulär-profilerade bräder ur en rund stock. Som framgår av ritningen nedan, sågverk skapa plainsawn timmer genom att göra en serie parallella nedskärningar i en logg. Detta system högg ved ger mycket bra avkastning, eftersom det minimerar skrot. Tyvärr plainsawn timmer har några avgörande nackdelar.

Woodgrain i en logg består av en serie koncentriska ringar som börjar i mitten. Plainsawn styrelser har väsentligt annorlunda säd mönster beroende på var de har skurits ut ur stocken. Eftersom trä utvidgas och dras på olika sätt med avseende på spannmål, plainsawn virke normalt är mindre stabila än de alternativ som anges nedan. Tendensen i trä för att expandera och kontrakt kallas trä rörlighet . Plainsawn trä har ofta intressanta korn mönster, som ofta kallas katedraler, som inte är skapade av andra typer av skärning.

nbsp;

Riftsawn virke är mycket stabilare än plainsawn timmer. Som framgår av ritningen, har varje styrelsemöte i samma förhållande till stocken, och därför varje styrelse kommer att ha samma spannmål mönster. Möbler gjorda av trä riftsawn har mer av ett enhetligt utseende på grund av likheten mellan säd mönster mellan olika styrelser. Tyvärr Rift-sågning ger mycket dålig avkastning, och som är tydligt på ritningen, massor av kilformade rester produceras. Den låga avkastningen har säkerställt att riftsawn ved är en sällsynthet på brädgården.

styrelser skapas genom att först skära en stock i fyra delar och sedan skapa en serie parallella nedskärningar vinkelrätt mot trädets ringar. Avkastningen är inte lika omfattande som i plainsawing men mycket större än i riftsawing. Säden i quartersawn trä är relativt konsekvent, och därmed slutprodukten är stabil och ofta föredrar träindustriarbetarefederationen och möbler beslutsfattare. Quartersawn trä kan innehålla medullär strålar och vågiga säd mönster att vissa människor föredrar att de siffror som upptäcks med alternativa sågning metoder.

Eftersom den avkastning som produceras av quartersawing ved är betydligt lägre än andra plainsawing, är kostnaden relativt hög. Ek är den vanligaste quartersawn trä, någon gång en kan också kunna hitta quartersawn valnöt, körsbär och lönn. Den ökade stabiliteten gör quartersawn trä mycket eftertraktade för stråkinstrument hals och styrelser fret. Halsen på en gitarr, bas eller violin, till exempel, bör förbli stabil under hela livet, quartersawn trä bidrar till att instrumentets ljud fortfarande lika oföränderlig som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.