Vad är Fiber reaktiva färgämnen?

Fiber reaktiva färgämnen textilfärger som bildar en kovalent bindning med fibrerna i textil, vilket resulterar i en långvarig, ljus färg. De kan vara en utmaning att arbeta med och dyrare än konventionella tyg färgämnen, men många konsthantverkare föredrar dem. Många hantverk butiker säljer fiber reaktiva färgämnen, som vissa Internet retails, vanligtvis ange vilka fibrer färgen är utformad för att arbeta med. Förutom färgen själv, salt och soda är nödvändigt att fastställa färgen. De tidigaste fiber reaktiva färgämnen var utformade för att samverka med cellulosa fibrer, såsom bomull, lin och hampa. När dessa material behandlas med soda för att höja sin pH, fibern reaktiv färg interagerar med cellulosa molekyler, som kontinuerligt Bond. Andra fiber reaktiva färgämnen är konstruerade för användning med proteiner som silke och ull, och en del företag erbjuder även varianter för polymer baserade tyger som polyester. Efter kläder sköljs och torkas, färgämnena set, och det kommer inte att komma ut.

Kläder färgad med fiber reaktiva färgämnen kommer inte blöda i tvätt eller försvinna, om inte utsätts för starkt ljus. Detta är anledningen till att färger är populära för tie-färgämnen och batik, som ofta har färgglada mönster. Fiber reaktiva färgämnen kan också användas för att rena färger, eller att måla på ett sortiment av textilier. Den colorfastness och färgbeständighet av fiber reaktiva färgämnen gör dem utmärkt val för barnkläder och andra textilier som måste tvättas ofta.

Många konsumenter har också uppskatta miljöaspekt av fiber reaktiva färgämnen. Vissa företag process färgämnena med naturliga råvaror och material, med inriktning på att skapa en produkt med ett minimum av skadligt avfall. Eftersom färgämnen colorfast kommer de blöder inte i tvättvattnet, vilket leder till en minskning av dye-belastade vatten som rinner, som kan vara skadliga för miljön. Fiber reaktiva färgämnen göras med naturliga pigment tenderar att vara mindre lysande och distinkt, men de kan fortfarande vara väldigt vackert.

Om du vill använda en fiber reaktiv färg framgångsrikt, alltid före tvätt textil är färgade, för att undanröja eventuella återstående ämnen som kan interagera på ett överraskande sätt med färgen. Vidare bör färgen blandas med icke-iodized salt och rörs om så att det är ännu innan spänd att ta bort större partiklar. Tyget bör placeras i ett stort badkar med färg blandningen, och rörs regelbundet i cirka 20 minuter. Därefter är det tyg indränkt i soda för att ställa in färg, och sedan blandningen sköljs innan de hängs på tork.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.