Hur rättar jag till en Stuck Zipper?

Nästan alla av oss har haft samma frustration att försöka ångra en fast dragkedja. Oavsett om tänderna har separerat, eller en bit tyg fångas i dem, kan det vara en stor utmaning att lösa problemet. Lyckligtvis flera bra metoder finns för att få en fast blixtlås flytta igen. Ibland är det nödvändigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder, beroende på hur ömtåliga tyget är runt dragkedjan eller hur värdefullt plagget är.

Med lite tur blir det relativt enkelt att dra bort en dragkedja efter det fastnar . En av de bästa saker att göra först är att stoppa zippa så fort det känns som om något fastnar. Många gånger är problemet att innerfoder av plagget har blivit fångad i dragkedjan tänder. Om det inte är alltför långt, bara rycka försiktigt på fodret från insidan av plagget kan vara tillräckligt för att driva bort den. I allmänhet är det inte en bra idé att dra dragkedjan upp eller ner, för att göra något av dessa saker kan göra problemet värre. Ibland är en fast dragkedjan är mycket svårare att åtgärda. För dessa situationer har en rad enkla huskurer har visat sig vara till stor hjälp. En av de vanligaste av dessa är att tillämpa paraffin, bar tvål eller stearin till det område som har blivit fångad i dragkedjan. Försiktigt gnugga vax i och arbetar dragkedjan fliken fram och tillbaka är ofta tillräckligt för att lossa fastnat tyg. Det är oftast bäst att använda tvål eller vax med en bomullstuss, för att se till att det blir så nära fastnat tyg som möjligt.

En enkel metod för reparera en fast dragkedjan är att gnida att skriva slutet på en vass penna på tänderna i dragkedjan där det fastnat. Göra detta kommer att gälla en liten mängd av grafit till området, som fungerar som ett naturligt smörjmedel för att låta tänderna på dragkedjan fungera smidigare. Om dessa metoder inte fungerar, är det ibland fördelaktigt att blöta plagget i en lösning av saltvatten i några timmar innan du försöker ångra sylt. Sådant saknas, en blöt i ättika eller rost-bort renare får äntligen göra susen. Vissa tycker att blötläggning av plagg cola kan lossa en fast blixtlås, men detta kommer troligen inte vara ett lämpligt alternativ för mer värdefulla klädesplagg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.