Hur kan jag göra Jam hemma?

Om du letar efter en bra sommar projekt eller har ett överflöd av frukt, är det dags att kavla upp ärmarna och gör sylt. Göra sylt eller gelé är roligt, enkelt och väl värt ansträngningen. När du har grunderna ner, bli en smak experimentalister och prova på några ovanliga kombinationer. Att göra sylt, behöver du massor av frukt. Försök att välja frukt som är i säsong, så får man bättre smaker. För våren sylt, prova tidig mognad aprikoser eller jordgubbar. Som ni huvudet i berusande sommardagarna, prova på hallon, blåbär eller persikor. Höst och vinter kan verka som i slutet av frukt kul, men misströsta inte, kryddig päron eller gelé äpple och även marmelad får dig genom kyligare månaderna.

Även frukt kan smaka sött till dig, kan man förlora lite av sin naturliga sötma som du gör sylt och bli alltför syrlig. Såvida du inte testa varje bit av frukt du lägga in din sylt, som säkerligen är frestande, kommer du inte vara säker på att det slutliga sötma tills stoppet görs. Flesta sylt recept kräver tillsats av socker, vanligtvis granulerad eller bagaren socker. Normalt bör du använda? en kopp socker (6 oz) för varje kopp (8 oz) av frukt.

Vissa recept kräver tillsats av en Geleringsmedel såsom pektin. Även detta kommer att ge dig en konsekvent fasthet i din ifyllda sylt eller gelé, tar bort den gammaldags strukturen av hemlagad sylt. Det är inte en nödvändig ingrediens, men du kanske föredrar att använda den om du vill slät gelé i motsats till tjockare, chunkier jam. Att göra sylt, skala frukt vid behov, då mosa med en potatis Masher eller liknande instrument. Om du använder en särskilt krasslig frukt, kanske du vill att töja den genom en sil, men du kommer att förlora en del av strukturen i processen. Efter mäskningen placera frukt och socker i en stor kastrull och få till en rullande koka under omrörning konsekvent, lägga lite citron-eller limesaft som en sur agent. Blandningen kommer så småningom förtjockas efter ca 15 minuter. Ta den från värmen och skumma bort eventuellt skum som ligger kvar på toppen. Du kommer att behöva köpa glasburkar sylt om du planerar att göra sylt i stora partier. Dessa kan hittas hemma utbud och några dagligvaruhandeln. Innan du använder måste du sterilisera burkarna och locken i kokande vatten och låt svalna innan de fylls. Försegla jam in i burkarna ordentligt och förvara på en sval plats.

Du kan göra sylt på någon av dina favorit-smaker, men några är helt enkelt gudomlig jämfört lagra-köpt versioner. En enkel blackberry jam gjort med perfekt mogna bär får du efter något och allt du kan tjäna på det, från glass till franska toast. Plommonsylt med kryddnejlika och kanel kan få dig att äta den direkt ur burken. Kryddiga äpple-päron gör jelly en underbar säsong gåva, och skulle vara en härlig semester eller värdinna gåva. Om du kan få tag på ett recept för kokosfett bröd, ananas sylt serveras på toppen ger dig en härligt snabb tur till tropikerna.

Det finns ingen anledning att låta din överflöd av frukt ruttnar på marken. Börjar ta alla erbjudanden om överskott frukt från dina vänner, och belöna dem med en burk eller två av dina goda resultat. Sylta med barn, vilken troligen kommer att njuta av den oreda och mosa, men noga med att hålla dem borta från den kokande blandningen. Så gå ut och börja jaga för god frukt, dina dagar som en sylt geni ligger precis runt hörnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.