Vilka olika typer av läder?

i dess vidaste bemärkelse, är läder någon typ av garvat djur dölja. Olika typer av läder kännetecknas av både typ av djurhud och garvning och tillverkning använda metoderna. De vanligaste typerna av läder är gjorda av ko dölja, men läder från andra djur, till exempel kängurur och strutsar, är också populärt i vissa tillämpningar. Olika typer av läder som passar olika syften, inklusive kläder, skor, bagage, bokbinderi och trummor. Ett djur dölja kan göras till läder genom ett antal olika metoder, var och en ger olika egenskaper till den slutliga produkten. Läder garvade med vegetabiliska produkter baserade är smidig men kan skadas genom exponering för vatten. Alum-garvat läder, skapad med aluminium salter, är mindre smidig och kan ruttna i vattnet, men det kan göras mycket ljusare nyans än vegetabiliskt garvat läder. En nyare metod för garvning, med hjälp kromsalter, resulterar i en mycket mjukt läder som håller sig relativt bra i vatten. Brain-garvat läder eller Buckskin, gjort med djur hjärna eller andra emulgerade oljor, är tvättbara och betydligt mjukare än något av ovanstående sorter, men det är också den mest sällsynta, eftersom det är dyrt och tidskrävande att tillverka.

hårdare, mer hållbart typer av läder, som lämpar sig för användning i fat, bokbinderi, och historiskt, rustningar, är skapade med olika metoder. Rawhide görs genom att skrapa djur dölja, behandla det med kalk, och sträcker sig under hela torkningen. Kokta i vatten eller vax är en annan metod används för att göra extremt hårda typer av läder. Den mjukare typer av läder kan beredas i ett par olika sätt. Full-skinn, som används i finaste läder produkter, ändras inte förbi att ta bort hår och garvning av skinn. Därför kräver råvaror av högsta kvalitet. Top-skinn är slipad på ena sidan och fick en konstgjord spannmål för att dölja brister i råvaran. Den andra sidan av denna typ av läder är otydlig. Suede är otydlig på båda sidor, eftersom det är styckat från insidan av ett djur dölja.

Andra typer av läder ingår lackläder, som har en mycket blank, jämn yta, ofta täckt med plast, och CHAGRÄNG, en grov läder vanligtvis grönfärgad. Många speciella typer av läder används i lyxiga produkter från handskar till pocketböcker. Belting läder är tung och tåliga och kan behålla sin form exceptionellt bra. Napa Leather är känd för sin mjukhet, som är slank, tillverkade av huden på en kalv foster. Vachetta läder används vanligen som en klippa på handväskor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.