Vilka är de olika formerna för Textile Dyeing?

Textil färgning kan bli givande för gör-det-själv-projekt. Det finns många olika metoder för färgning både tyger och garner. Återanvändning, återvinning och recoloring gamla material hjälpa miljön samt ge en kreativ utlopp för produktion av konstnärliga bitar. Några av de mest populära textil färgning tekniker som kan göras hemma innehålla färg garn i ringar samt att man tillämpar batik och metoder shibori på tyger.

shibori är den urgamla japanska konsten att textil färgning. Processen börjar med att rita en form eller design på ett tygstycke. Därefter är en nål gängad med tråd och arbetade med det som mönstret i en slags knut stygn. Den shibori Crafter beslutar om att lägga stygnen på ritningen för att skapa en intressant slutresultat. Den knutna tyg doppas i en eller flera olika färger av färgämnen. Efter färgning den gängade tyg, är tråden bort för att avslöja en dimmig typ av design verkan. Olika tekniker kan användas för att variera utseendet. Till exempel om tyget samlas upp eller veckad i shibori textil färgning process kommer slutresultatet ser mycket annorlunda än knotting enbart producerar.

Batik är en metod för textil färgning som använder både vax och färgämne. Metoden är mycket gammal och har sitt ursprung i Afrika och Asien. Tyget är pre-tvättas, torkas och strykas innan de sträckte sig över en bricka eller styrelse. En broderbåge kan användas istället. Ett mönster dras på tyget innan smält vax appliceras på de delar av mönstret som ska stanna i samma färg som tyget. När vaxet används så tyget bort från båren och doppade i färg. Om vaxet sprickor kommer tunna linjer visas i batik design. Trasan sedan sköljas i kallt vatten och hängde på tork. Hela batik textil färgning processen upprepas så många gånger som behövs för att skapa den önskade färger och mönster.

Garn färgning hemma kan göras med hjälp av garn prydligt förpackade i rullar. Den ringlande är nödvändigt i denna typ av garn textil färgning för att förhindra trassel. Garnet ringar är nedsänkta i en kruka eller hink med färg, vatten och vinäger. Garnet är sedan sköljs och torkas. Vissa typer av garn kan hängas på tork medan andra kan placeras i en nätpåse och torkas i en automatisk torktumlare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.