Hur väljer jag det bästa Alpaca Garn?

Välja bästa garn för ett projekt kan vara hård. Det kan vara svårare även om den väljer att arbeta med ett lyxigt fiber som alpacka garn. Alpacka garn kommer från djuret med samma namn, en släkting till lamadjur och vikunja, en sällsynt peruansk djur, vilka båda även tillverkar fiber som kan omvandlas till garn. Alpacka garn kommer i stort sett alla vikter av garn, från en mycket smal spets-vikt för spektakulära tunna skapelser till en tjock, skrymmande vikt att svettas för djup vinter, samt allt däremellan. Garn som framställts från alpacka kan användas för stickning, virkning, vävning eller annan konst fiber, och projektet till hands vanligtvis avgör hur man väljer bästa alpacka garn. Som många andra fibrer, kan alpacka garn knoppas på olika sätt, vilket kommer att påverka mjukhet och tillämpning av garn. Inte bara är Alpackaull spunnet till garn, men också det är ofta multiplicerat med andra fibrer för att lägga kraft och feltolerans till färdigt plagg. Alpacka garn jämförs ofta i mjuk som kashmir, en get produkt, och de kan även kombineras. Sammantaget beror mjukheten i garnet nystan på hur fibrerna utarbetades ursprungligen och vilka, om några, andra fibrer det kombineras med i processen.

Garn klassificeras i sex allmänna tjocklekskategorierna som anges i Craft Yarn Council of America. Numreringssystemet går från 0 till 6, med 6 är den tjockaste kategorin. Många namn tillämpas på kategorier. Till exempel ett garn med en tjocklek eller vikt rating 1 skulle kunna kallas "superfin" och skulle passa för strumpor och släktklenod ex barn, medan ett garn med en tjocklek rating 4 skulle klassificeras som ett "medium weight" garn och skulle lämpliga för tung tröjor och afghaner. Ett mönster vanligtvis specificera vilken vikt garn är lämplig för det mönstret, samt vilken storlek verktyg behövs. När börjar ett projekt med ett garn, en swatch eller testremsa bör skapas för att räkna ut hur Projektet kommer att vända ut och om garn och verktyg som valts kommer att skapa önskat resultat. Det är ofta lättare att byta ut verktyg för större eller mindre än det är att välja ett annat garn, särskilt om garnet har redan köpts. Alpacka garn kan variera i pris från så lite som $ 5 US dollar (USD) för 440-yard (402-meter) kulor ren alpacka spetsar vikt garn, till $ 2 dollar för liknande alpacka blandningar, men det kan vara så dyrt som 20 USD för 120 yards (109. 7 meter) av ren alpacka hand-färgat garn i ett medium vikt.

Om fiber innehållet i ett garnnystan är tveksamt, kallas testa "bränna test" kan användas. En bit av garnet är bränd, och den iakttagelser kan säga generellt vad fiber är i garnet. Om ett garn brinner snabbt och upphör att bränna när bort från lågorna, ger en orange eller gula lågor och inte producerar rök, är det i allmänhet en naturfiber. Lukten av bränt hår eller fjädrar och mörk aska som gör att damm när de hanteras kommer att tala om att fiber kommer från ett djur som antingen är ett får, get, kanin eller alpacka. Vid tveksamhet om vilka garn att välja, är det lämpligt att besöka en lokal affär garn specialitet där personalen är utbildad för att hjälpa till med ordentlig garn val.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.