Hur väljer jag den bästa handen färgat garn?

Hand färgat garn kan vara ett roligt material för stickare, crocheters och andra konsthantverkare att arbeta med. Men det finns vissa faktorer att ta hänsyn till när man väljer sidan färgade garnet, att se till att den lämpligaste garn möjligt väljs för ett projekt. Som med garn som inte är färgade för hand, hand färgat garn kan vara oerhört varierande i stil och kvalitet, och använder fel garn kan störa ett projekts framgång. En sak som folk kanske vill tycker är om den typ av färgämnen som används. Människor som föredrar mer Jord-vänliga produkter, till exempel, kanske vill söka hand färgat garn som har bearbetats med naturliga färgämnen och behandlas på ett sätt som inte genererar utsläpp. Konsthantverkare kan också vara intresserad av att arbeta specifikt med garn av växter, grönsaker och svamp färgämnen. Naturliga färger är varierande kvalitet och colorfastness, vilket är en viktig fråga att beakta vid bedömningen av garner, det kan vara en god idé att be om ett prov och under förutsättning att ett dopp i vattnet för att se om färgen blöder, eller att utsätta den att solen för att se om det bleknar efter ett omfattande UV-exponering. En annan fråga att överväga när man väljer hand färgat garn är huruvida folk vill garnet vara handspun också. Handspun garn kan variera i konsistens från slubby garner till mycket fina, fina garner som kan användas i spets stickning. Konsthantverkare som är intresserade av traditionella och hantverksmässiga metoder garn behandling kan överväga handspun garn, även om det kan vara dyrare än konventionellt framställd garn. Det finns också ett antal fiber val för hand färgat garn, inklusive alpacka, får och kashmir ull, tillsammans med linne och bomullsgarn. Vissa syntetiska fibrer kan också vara framgångsrikt sidan färgad och kan vara en annan hand färgade alternativ. Fiber val kan vara viktig beroende på projekt och personliga preferenser.

Garn vikt är avgörande om man väljer sidan färgat garn eller inte. Speciellt för någon som arbetar med ett mönster, välja garn av fel vikt kan kasta mönstret av. En annan sak att tänka på när man tittar på sidan färgat garn alternativ är dye partier, ett enhetligt utseende, är det en bra idé att köpa garn som tillverkats med samma färgbad, även om garnet är flerfärgad. En blå och grön hand dipped garn, till exempel, kan se väldigt olika ut beroende på vilken färg partier, och skillnaden kan vara mycket märkbar i ett färdigt projekt.

Förutom hand färgade garnet, kan människor också arbeta med handmålade garn, som är målat i stället doppats i färg. Detta garn kan ha olika utseende och känsla, samt utseendet och känslan kan också förändras beroende på om garnet färgas före eller efter det snurrade. När det är färgade innan spinningen tränger färgen hela vägen till kärnan av garn och det är mycket jämn och regelbunden, medan garn doppas efter spinning kommer att få en blek kärna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.