Vad är ull?

Ull är den täta, varma päls av får, även kallad en fleece. Håret får har många unika egenskaper som gör den väl lämpad för textil produktion, förstod någonting människor cirka 8000 f Kr, då får först började bli domesticerade. Ull används i en mängd olika textilier och kan hittas vävda eller stickade.

Ull är mycket brandsäkra, och ofta används för madrasser och mattor av den anledningen. Det är också mycket tålig, kunna sträcka upp till 50% när det är vått och 30% när torrt. Dessutom ull har utmärkta fukt fukttransporterande egenskaper, dra fukt i kärnan av fiber så att det inte känns våt eller fuktig till bäraren. Ull drar fukt bort från huden, liksom, och bärs av människor i en mängd olika situationer som föredrar känslan av torr luft närmast huden till klibbig känsla av svett.

Ull gynnas för textilproduktion, eftersom det är lätt att arbeta med och tar färg mycket bra. Den spänstiga fibrer ihåg formerna när väl omhändertagna. Dessutom tar ull till tovning, en process där fibrer griper in i varandra i en tät matta, mycket bra. Felt används som isolering, för konst och hantverk projekt, och för dekorativa accenter.

ullproduktion börjar med klippning av fåren, som vanligen sker en gång om året. En skicklig Shearer kan ta bort hela fleece på en gång med långa flytande slag, hålla fibrerna lång. Efter klippning, ullen tvättas för att avlägsna orenheter. En av dessa föroreningar är lanolin, som används i många kosmetiska produkter.

Efter tvättning, många tillverkare kombinera ull för en viss blandning och färg ihop dem, så att färgämnet tar jämnt, innan karda ullen genom en rad teethed rullar. Carding drar fibrerna rakt, när du tar bort kvarvarande smuts eller vegetabiliskt material från ullen. Ullen dras in fiberband, långa remsor av fibrer löst dras ihop och kör i samma riktning. Om, efter kardning, ullen under tre inches (nästan åtta centimeter) är det vridna i väv, rep som trådar som kan vara inlindade i ull för stickning. Om delarna är längre, måste de kammat och dra innan spinningen.

Spinning drar fibrerna tätt tillsammans och vrider dem så att de behåller en lång garn form. Garn kan centrifugeras i alla möjliga tjocklekar och spårvidd, beroende på avsedd användning. För ull vävning, tenderar garnet vara mycket bra. För stickning, kan det vara ganska tjockt. Det finns otaliga användningsområden för ull, en mycket mångsidig textil. Till exempel kortare, kommer grov ull förvandlas till mattor, medan medellängd ull kommer att användas i kostym.

Efter stickning och vävning, ullen är ofta krympt genom en kontrollerad process så att det inte kommer att krympa orimligt för slutanvändaren. Flesta knits är också blockerade på formulär för att ställa en form, och många ullprodukter är också borstas för en viss finish.

Rätt vård för ull börjar med följande etiketten riktningar. I allmänhet bör ull få vila mellan wearings, att behålla sin form. Det bör aldrig vara komprimerade eller lagras på galgar, som kommer att sträcka ut den. Borsta ull kommer att ta bort ytlig jord och fläckar innan de mals i, och en lätt fuktad trasa tar bort djupare fläckar. Ull skall torkas plant i rumstemperatur, inte utsätts för direkt värme.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.